IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Починалите от коронавирус в света достигнаха прага от 100 хил. души

Броят им се е удвоил само за седмица

22:34 | 10.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Броят на смъртните случаи, свързани с новия коронавирус, достигна 100 хил. души днес, а заразените със заболяването надминаха прага от 1,6 млн. души, сочат данни на Ройтерс.

Първият смъртен случай беше регистриран в централния китайски град Ухан на 9 януари. Първите 50 хил. жертви бяха достигнати за 83 дни, а само още осем дни по-късно броят им достигна 100 хил. души.

Смъртните случаи са се ускорявали с ежедневен темп между 6% и 10% през последната седмица, а само вчера в цял свят са регистрирани почти 7300 смъртни случая.

Сега броят на починалите се равнява на Голямата чумна епидемия в Лондон през 60-те години на XVII век, за която се смята, че е отнела живота на 100 хил. души, около една трета от населението на града по онова време.

Той обаче все още е доста далеч от т. нар. испански грип, който започна през 1918 г. и се смята, че е убил над 20 млн. души до утихването си през 1920 г.

Смята се, че новият коронавирус се е появил на пазар в Ухан, където се продавали диви животни в края на миналата година. Той бързо се разпространи в Китай и в цял свят.

Много неща все още остават неизвестни, включително колко смъртоносен е вирусът. Мненията варират значително.
Според днешните данни за 100 хил. смъртни случая при 1,6 млн. заразени смъртността е 6,25%, но според много експерти действителният брой на заразените е по-голям заради многобройните случаи със слаби или никакви симптоми.

Някои страни, включително Италия, Франция, Алжир, Холандия, Испания и Великобритания съобщават, че над 10% от всички потвърдени случая са с фатален край.

Едно от най-големите изследвания за смъртността от заболяването с участието на 44 хил. пациенти в Китай, определя равнището на около 2,9%. Според същото изследване 93 на сто от регистрираните смъртни случая са с хора на възраст над 50 години, а над половината починали са били над 70 години. Въпреки това расте броят на младите хора и на юношите, които влизат в глобалната статистика на смъртните случаи.

Северна Америка съставлява над 30% от случаите, но Европа регистрира диспропорционален брой жертви, тъй като страни с по-възрастно население като Испания и Италия са силно засегнати.

Само Южна Европа съставлява над една трета от общия брой на починалите в света, въпреки че е регистрирала само 20 на сто от случаите. В много страни официалните данни включват само смъртните случаи в болниците, но не и тези у дома и в старческите домове.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) предупреди страните да бъдат предпазливи с вдигането на въведените ограничения за спиране на разпространението на новия коронавирус и изрази притеснения от проникването му в Африка, предава Ройтерс.

Агенцията на ООН иска смекчаване на блокадата, но в същото време „вдигането на ограниченията може да доведе до ръст на смъртните случаи“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той посочи, че се наблюдава „добре дошло забавяне“ на епидемията в някои европейски страни като Италия, Германия, Испания и Франция, но има „тревожно ускоряване“ в други страни, включително в 16 държави в Африка.

Тедрос заяви, че нито една страна не е имунизирана от пандемията, която сее паника в цял свят. През последните дни в някои части на Япония бяха регистрирани случаи без известни връзки с други епидемии.

„Нито една страна не е имунизирана. Нито една страна не може да каже, че има силна здравна система. Трябва да бъдем наистина честни и да преценим и разрешим този проблем“, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още