IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer: Ваксината ни е 100% ефективна при деца от 12 до 15 години

Разработчиците на ваксини срещу Covid-19 вече провеждат клинични проучвания и при по-малки деца

15:50 | 31.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Samsul Said/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Pfizer обяви, че нейната ваксина срещу Covid-19 демонстрира 100% ефективност при клиничното изпитване от трета фаза, в рамките на което се извършват проучвания сред юноши на възраст между 12 и 15 години, пише CNBC.

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла заяви, че компанията планира да предостави новите данни за ваксината, разработена в партньорство с германския производител на лекарства BioNTech, на Администрацията по храните и лекарствата и други регулатори „възможно най-скоро“ с надеждата, че децата в тази възрастова група ще могат да се ваксинират преди началото на новата учебна година.

„Споделяме идеята за това колко е спешно да разширим разрешението за ползване на нашата ваксина, така че тя да се прилага при по-младите и сме окуражени от данните от клиничните проучвания на юноши между 12 и 15 години“, обяви Бурла.

Проучването е проведено сред 2260 участници в Съединените щати. Има 18 потвърдени случая на заразяване с Covid-19, наблюдавани в групата с плацебо, и няма потвърдени случаи в групата, получила ваксината, твърди компанията. Това показва 100% ефективност, посочва фирмата, допълвайки, че дозите се понасят добре, а като цяло страничните ефекти са същите като наблюдаваните при възрастните.

Компанията обяви още, че ваксината е предизвикала „силен“ отговор с производство на антитела при децата, а нивата надхвърлят тези при по-рано ваксинираните участници на възраст от 16 до 25 години.

Ваксинирането на децата е ключово за слагане край на пандемията, твърдят експерти по инфекциозни заболявания и здравните власти по света.

На 16 март Moderna обяви, че също е започнала клинични проучвания на своята ваксина срещу коронавируса сред деца, но под 12-годишна възраст. През декември пък започнаха тестовете при юноши от 12 до 17 години.

Johnson & Johnson планира тестове на еднодозовата си ваксина сред деца и дори новородени, след като първо проведе такива сред по-големи деца, пише New York Times.

Миналата седмица Pfizer обяви, че е започнала клинични изпитвания при деца между 6 месеца и 11 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
Кат CIOто Алберт Боурла на Пфайззер, Били Инжексията с жена му и принцовете на бабетията у Лондон се ваксат публично с тва нещо и ДЕЦАТА ИМ тогава ше се позамисла да се ваксам през 2681 година за второто пришествие на Хан Аспарух 2.0 .... Ало ше се смени властта и ше ви вкарат в панделата за дет агитирате хората да си ваксат децата с нещо дет е в тестова фаза и умират хора от него !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още