IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паоло Кота-Рамузино: Архитектурата на международната сигурност е отслабена

Рискът не е в ядрените арсенали на големите сили, а при несистемните играчи, каза генералният секретар на Пъгуошките конференции за наука и световни проблеми

17:42 | 01.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Архитектурата на международната сигурност е все още налице, но е отслабена, като най-голяма заслуга има администрацията на Тръмп. Рискът не се съдържа в ядрените арсенали на големите сили, а при несистемните играчи като Иран, Северна Корея и Пакистан. Това коментира Паоло Кота-Рамузино, генерален секретар на Пъгуошките конференции за наука и световни проблеми, в предаването "В развитие", Bloomberg TV Bulgaria.

"В Близкия Изток и Югоизточна Азия напрежението е изключително високо - ние сме в непрекъснат контакт с хора, базирани в тези региони и според тяхна информация тревогата в тези кризисни точки нараства".

По думите на Паоло Кота-Рамузино не съществува понятие като "малка ядрена война с минимални последици"

"Нестихващият антагонизъм между някои държави като например Индия и Пакистан за Кашмир представлява огромен риск и въпреки че Индия е по-голямата сила от двете, притежавайки повече конвеционални оръжия и по-голяма численост на армията си, в случай на конфликт изтрелването на ядрена бойна глава от страна на Пакистан ще има катастрофални последици, както по отношение на загубени човешки животи, така и за околната среда и междунарадната стабилност".

Визирайки сравнително скорошните събития в Иран, гостът изказа тезата, че международното ядрено споразумение от 2015 г., договорено от Барак Обама и разтрогнато частично от Тръмп, е било безпрецедентно за периода, в който е действало.

"Покушението срещу Мохсен Фахризаде ще се окаже предпоставка да бъдат изгонени инспекторите от Международната атомна агенция към ООН. Техеран беше действително обект на техния строг контрол -  прие да бъде наблюдавана под такава лупа, каквато никоя друга страна не би".

"Сега вероятността Близкия Изток някога да бъде свободен от ядрени оръжия остава все по-далечна", заяви главният секретар на Пъгуошките конференции за наука и световни проблеми.

Още от разговора очаквайте във видео материал на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още