IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Емисиите на парникови газове достигат рекордни нива през 2018 г.

Глобалните температури могат да се повишат с 3,2 градуса по Целзий до края на този век, предупреждават в същото време от Световната метеорологична организация

15:31 | 27.11.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалните температури могат да се повишат с 3,2 градуса по Целзий до края на този век на фона на настоящите регулации и планове относно борбата с климатичните промени, което заплашва да предизвика мащабни климатични катаклизми, предупредиха експерти от Световната метеорологична организация (СМО).

Генералният секретар на организацията Петери Талас заяви, че глобалните температури могат да се повишат от 3 до 5 градуса по Целзий, спрямо прединдустриалните стойности, до края на века, което надхвърля повече от три пъти договорените ограничения.

Емисиите на парникови газове от своя страна са се покачили до рекордно ниво през миналата година, посочва Организацията на обединените нации (ООН) в доклада Emissions Gap Report, публикуван дни преди преговорите за климата на ООН в Мадрид, които ще се състоят през следващата седмица и ще бъдат насочени към стимулиране на борбата за ограничаване на климатичните промени. 

Докладът измерва темпа на редуциране на количеството емисии, необходим за ограничаване на повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, както е договорено в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Миналата година междуправителственият панел на ООН за изменението на климата предупреди за огромни негативни последици в световен мащаб, като загубата на почти всички коралови рифове и повечето арктически морски лед, ако тази цел не бъде постигната.

Съгласно настоящите национални обещания за намаляване на вредните емисии „може да се очаква температурите да се повишат с 3,2 градуса по Целзий през този век, което ще доведе до широко и разрушително въздействие върху климата“, се обобщава в доклада на ООН за околната среда.

„Като дядовци ние не искаме да оставяме това на нашите внуци“, заяви един от авторите на доклада - Джон Кристенсен - по време на пресконференция в Женева.

„С покачва не на температурите с 3 градуса ще загубим голяма част от сегашната (селскостопанска) продукция и райони като Африка, където населението нараства, биха пострадали сериозно“, предупреди Петери Талас.

Докладът на ООН посочва още, че най-безопасният праг на температурата, определен от Парижкото споразумение - повишение от 1,5 градуса по Целзий - все още е постижим, но ще изисква намаляване на емисиите от 7,6% годишно между 2020-2030 г. Ограничаването на покачването до 2 градуса по Целзий би означавало годишни съкращения от 2,7%.

От ООН посочват, че емисиите, включително тези от обезлесяването, все още не са достигнали своя най-висок темп, като са се увеличили до рекордните 55,3 гигатона еквивалент на въглероден двуокис през 2018 г.

Докладът посочва САЩ като един от най-големите замърсители, заедно с Бразилия и Япония, които не постигат своите собствени цели. По-рано този месец администрацията на американския президент Доналд Тръмп подаде документи за излизане от Парижкото споразумение за климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Как иначе да обясним, че територия 4.5 пъти по-голяма от Китай и със сходен или дори по-голям процент обработваеми земи, не може да изхранва население, което е дори по-малобройно от китайското?------------------------------------------------------------------------Много е просто Импе, виж нас в България ние сме досущ като Африканците. А причината не е мързела. Просто, когато в Европа субсидират селското стопанство на 100 процента, а после европейците го пращат за стотинки на пазара в Африка, местните няма как да се конкурират и масово фалират. После идват Китайците наемат земите и гледат масово памук. А фалирате африканци се яхват на лодките и идват да си търсят щастието при белите хора. За това и в България вече няма истински домати, а пласмасови испански, свинско от Запада, дето като го метнеш на скарата и текват жълто гнили сокове и се свива като гнила слива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Иде, иде, Затоплиския апокалипсис! Покайте се! Щото скоро тук ще стане горещо като в Ада! Плащайте индулгенции за въглеродния се отпечатък! И викайте Алилуя като видите малката Грета! Инак океаните ще се надигнат и ще ви залеят с вряла вода. Цели градове ще се изпарят по крайбрежията. Нови страшни бактерии ще плъпнат от стопените ледове на север, а от юг кръвожадни комаре ще ви жилят с 1001 вируса. Страшното иде - покайте се! Кафето ще се превърне в банани, а бананите в тикви - покайте се за въглеродния си отпечатък. И нека ние зелените, умни, красиви, добри и загрижени, да ви спасим с вашите пари! Алилуя - 3 пъти! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
импе , не само че разбира от климат , ами има и научни степени :)))https://public.wmo.int/en/about-us/secretariat/petteri-taalasи в доклада се обяснява , че производителите на селскостопанска продукция ще загубят площи , а някои вече и губят ... а за африка , че се разширява сахел и населението от селскотопанските райони се мести на север и на юг и това създава тези постоянни конфликти в континента ...ей , като децата си дето четат и не разбират какво са прочели :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
В следствие на индустриалната революция и развитието на медицинатанаселението на Земята от 1800г до 2015 г нараства от 910 мил до 7.3 млрджители.Преди 2000 г е било 170 млн,а 14 век по време на чумата 380 млн.Учените смятат ,че таванът е 10 млд,оттам нагоре го чака масов мор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Въглеродният диоксид НЕ Е ВРЕДНА ЕМИСИЯ, а е храна за растенията. Без него ще умрем от глад буквално. В американските медии се въртят публикации как безумията за "борба срещу промените в климата" е една огромна схема за преразпределение на богатство по целия свят, което е движено от симпатизанти на карл маркс и социализма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Тоя чичо - талас - климатолог ли е, разбира ли изобщо нещо от климатология? През индустриалната епоха е имало както периоди на глобално затопляне, така и на застудяване - и то в период, когато човечеството е разчитало основно на въглища - какви доказателства имат, че човешката дейност има значимо влияние върху тия промени? - Ами очевидно НЯМА ТАКИВА. На орбитални снимки се вижда и че планетата става по-зелена.Относно селскостопанската продукция в Африка - то и сега черните хора гладуват и разчитат на помощи от "лошата" Европа и не само от нея !!! Ама причината е техният мързел - с това ООН ще се бори ли? Как иначе да обясним, че територия 4.5 пъти по-голяма от Китай и със сходен или дори по-голям процент обработваеми земи, не може да изхранва население, което е дори по-малобройно от китайското?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още