IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: 3,2 млн. иракски бежанци са се върнали по домовете си

Те са много уязвими и трябва да изградят наново къщите си и инфраструктурата в населеното място

22:37 | 05.02.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

3,2 млн. бежанци от Ирак са се върнали в родината си след края на операцията срещу Ислямска държава. Това сочат данните на ООН, цитирани от ТАСС.

За първи път от 2013 година броят на завърналите се в домовете си иракчани надвишава този на бежанците. В момента извън Ирак живеят 2,6 млн. бежанци от страната. В последните месеци бежанците започват да се връщат основно в провинциите Анбар (близо 1,2 млн. души), Найнава и Салах ад-Дин.

Към тези провинции са се оправили 82% от всички, които се завръщат в родината си.

В началото на годината от ООН предупредиха, че завръщащите се по домовете си са уязвима група.Те се изправят пред редица трудности, включително и да изградят наново къщите и инфраструктурата на населените места.

Ислямска държава започна мащабна експанзия на територията на Ирак през лятото на 2014 година, припомня ТАСС. Тогава бeше превзет Мосул - център на провинция Найнава. Бойците от терористичната организация обявиха града за столица на своята "държава".

През 2015 година иракските военни, подкрепени от антитерористичната коалиция с лидер САЩ, обаче започнаха да си връщат територия и така през юли 2017 година Мосул беше отнет от Ислямска държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
От тия 3 млна примерно 1 млн са мъже годни да носят оръжие. Ако се бяха организирали да им дадат по 1 автомат на двама, от ИГИЛ нямаше да остане много. Освен ако не ни лъжат за цифрата :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
scott
преди 6 години
и ко?винаги може пак да ги изселът....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още