IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Трансграничните инвестиции на бизнеса намаляват

Обемът на международните сливания и придобивания се е свил до нивото от 2004 г. и представлява едва една трета от стойността на вътрешните

12:55 | 13.09.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ОИСР: Трансграничните инвестиции на бизнеса намаляват

Несигурността за перспективите пред световната икономика и страховете от нарастващия протекционизъм са довели до рязък спад в инвестициите на бизнеса в чужбина, обявиха от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

От ОИСР посочват, че очакват обемът на сливанията и придобиванията между компании, базирани в различни държави, да се понижи с 34% до 675 млрд. долара през тази година при над 1 трилион през 2011 г. Оттам добавят, че компаниите увеличават продажбите на настоящите си активи в чужбина.

Вследствие на това нетните международни сливания и придобивания, т. е. разликата между новите инвестиции и продажбите на активи, ще се свият до 317 млрд. долара – най-ниското ниво от 2004 г. насам, се прогнозира в доклада на организацията.

„Този спад се обяснява до голяма степен с несигурността пред перспективите в световната икономика и със страховете на международния бизнес от нарастващия протекционизъм, създаващ по-рискова инвестиционна среда“, пише там.

От ОИСР посочват, че международните сливания и придобивания са се свили до под една трета от стойността на вътрешните – притеснително развитие за компаниите, заложили глобализирането на своята продукция като ключов елемент в бъдещото си развитие.

От организацията изтъкват, че спадът при международните сливания и придобивания, който е важен източник на инвестиции в много развиващи се икономики, ще отслаби и перспективите пред краткосрочния икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Между другото, ограничаването на трансграничните инвестиции не означава ли, че, след време, по-висок елемент от дяла на генерирания в стрените /с ограничения/ БВП ще остане вътре в тях, с което ще укрепи собственото им, вътрешно потребление, което работи за стабилността и дългосрочното благоденствие ?-Само питам ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още