IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ се замисли за подобряването на енергийната ефективност

Ниските цени на електричеството водят до прекомерно потребление, предупреждава енергийният министър на страната

10:20 | 02.02.14 г. 3
ОАЕ се замисли за подобряването на енергийната ефективност

Бизнесът и гражданите в Обединените арабски емирства се радват на ниски, субсидирани от държавата, цени на енергията. Това обаче води и до прекомерно потребление – два-три пъти над средното в останалия свят.

По тази причина и управляващите започнаха да се замислят за повишаване на цените, което да доведе до по-отговорно отношение към потреблението на енергия и опазването на околната среда, коментира пред Reuters енергийният министър Сухаил бен Мохамед ал Мазруи.

Всъщност гражданите на ОАЕ не едва ли могат да бъдат наречени пестеливи. Заради евтините горива те не се замислят и купуват автомобили с висок разход на гориво. Един от моловете (Mall of Emirates в Дубай) пък е съоръжен със ски писта, на която се поддържа постоянна температура от -1 градус през всички сезони.

Ниските разходи за енергия привличат и много енергоемки производства, като например преработка на алуминий. Тези заводи обаче са и големи замърсители на околната среда.

През последните години правителството води трудна битка, за да накара хората да обърнат внимание на потреблението на електричеството. На сайта на правителството на Дубай например са публикувани множество съвети за намаляване на потреблението на ток, вода и гориво. Сред например е и препоръката да се ползва дневна светлина колкото е  възможно повече, смяната на климатици над 10-годишна възраст и т.н.

Тези кампании обаче нямат голям успех, признават властите.

Енергийният министър Сухаил бен Мохамед ал Мазруи сега предлага малко увеличение на цената на федерално ниво, което да накара потребителите да се вгледат по-внимателно в сметките. „Ако това не даде резултат, ще преразгледаме тарифната система“, коментира още той.

Енергийният министър обаче не коментира дали мярката ще засегне и местни жители. В момента чужденците в емирствата плащат по-висока цени за електричество спрямо местните жители. Но пък цената на горивата е една и съща за всички, независимо от националността.

Местните са само 15% от общото население на ОАЕ, но пък потреблението им на електричество е към 30% от общото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
...а с човешко развитие, са постигнали все страни, в които не те чак толкова пече слънцето. Няма петрол, няма банана...На горещо мозъците се сваряват и току им се привиждат хамыли и пясъци, *** и др.Радвам се, прочее, и за тях - пак, като не са измрели от мързел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Огледайте се внимателно: Сериозни технологични, научни, индустриални успехи, свързани не с незаслужен подарък от господ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
"Ниските цени на електричеството води до прекомерно потребление, предупреждава енергийният министър на страната" - Ниските цени СА В МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО.Съответно, "глаголът става "водЯТ". Както и "привличА" става "привличАТ"."ПотреблениеТО на електричествоТО" също е ... абе, пропуск, така да кажем.А мързеривите араби на акъл и умереност само гладът може да ги научи. Ама де тоз късмет? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още