IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови правила застрашават активите на взаимните фондове в САЩ

Фондовете на паричния пазар ще котират цените на дяловете по променливи цени, а SEC обмисля въвеждането на ограничения за обратни изкупувания при пазарен стрес

15:25 | 22.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нови правила застрашават активите на взаимните фондове в САЩ

Фонд мениджърите се надяват, че ще удържат активите си на стойност 900 млрд. долара, които могат да бъдат разклатени от нови правила в САЩ, касаещи фондовете на паричния пазар. Очакванията са, че правилата ще бъдат разкрити тази седмица, пише Financial Times.

Компаниите планират въвеждането на нови продукти, системи и маркетингови трикове, с които да не позволят на своите клиентите да преместят парите си в банкови сметки. А поне една компания - Federated Investors, възнамерява да даде на съд Комисията по ценни книжа и фондови борси (Securities and Exchange Commission, или SEC), за да се осеути въвеждането на регулациите.

По предложение на SEC, което се очаква да бъде публикувано в сряда, определени фондове ще трябва да преминат към плаващи цени на дяловете вместо досегашните фиксирани разходи от 1 долар на дял. Така в по-малка степен ще изглежда, че те не играят ролята на банкови сметки, тъй като инвеститорите ще виждат, че паричните им средства се изменят постоянно.

Очакванията са, че фондове, управляващи активи за над 900 млрд. долара от 2,6-трилионната индустрия, ще трябва да приложат правилото. Според директори на компании в сектора правилото ще накара клиентите да прехвърлят парите си в банки, във фондове на паричния пазар, които няма да бъдат принудени да изпълняват изискването, в отделни сметки или в алтернативни фондове, инвестиращи във високодоходни финансови инструменти с фиксиран доход.

Представителите на индустрията смятат, че след яростно лобиране са склонили SEC да ограничи правилото за плаващата цена на дяловете за фондове, които инвестират в корпоративни облигации и общински ценни книжа. Тези т.нар. „висококачествени институционални фондове“ бяха в центъра на паниката, която обхвана пазара в дните след срива на инвестиционната банка Lehman Brothers през 2008 г.

Прогнозите са, че фондовете на паричния пазар, които купуват само федерален държавен дълг или които се продават само на дребни инвеститори, няма да попаднат под обхвата на правилото. Освен това SEC планира да позволи налагането на такси и ограничения за обратни изкупувания при наличието на пазарен стрес. Но не е ясно как тази мярка ще намери приложение сред фондовете на паричния пазар.

През 2012 г. Federated Investors предупреди, че ще съди SEC, ако Комисията продължи с разработването на правилата. Други големи взаимни фондове - Fidelity и Vanguard – се надяват, че ще имат поне две години на разположение, за да подобрят своите системи и да информират клиентите си за възможните варианти.

От друга страна SEC бе подложена на натиск да довърши правилата за взаимните фондове, след като предишният председател Мари Шапиро не успя да получи нужната подкрепа, за да прокара реформата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още