IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неравенството при ваксините може да струва на икономиката трилиони долари

Страните, които не успеят да ваксинират 60% от населението си до средата на 2022 г., ще загубят 2,3 трлн. долара между 2022 и 2025 г., прогнозират от EIU

13:51 | 27.08.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Опашка за регистрация за ваксинация в Индия. Снимка: Arko Datto/Bloomberg</em></p>

Опашка за регистрация за ваксинация в Индия. Снимка: Arko Datto/Bloomberg

Световната икономика ще загуби брутен вътрешен продукт за трилиони долари поради забавените срокове за ваксинация, като развиващите се икономики ще понесат по-голямата част от загубите поради неравномерното разпределение на ваксините, сочи доклад на Economist Intelligence Unit.

Страните, които не са в състояние да ваксинират 60% от населението си до средата на 2022 г., ще загубят 2,3 трлн. долара между 2022 и 2025 г., прогнозират от EIU.

"Развиващите се страни ще поемат около две трети от тези загуби, което допълнително ще забави икономическото им сближаване с по-развитите страни“, пише Агата Демараис, директор по глобалните прогнози на EIU.

Азия ще бъде "далеч най-силно засегнатият континент" в абсолютно изражение, като се очаква загубите да достигнат 1,7 трлн. долара, или 1,3% от прогнозирания БВП на региона. Страните в Африка на юг от Сахара ще загубят около 3% от прогнозирания си БВП, най-високата стойност в проценти, сочи докладът.

"Тези оценки са поразителни, но те само частично обхващат пропуснатите икономически възможности, особено в дългосрочен план", отбелязват от EIU, като уточняват, че ефектът от пандемията върху образованието не е взет под внимание в тази прогноза.

По-богатите страни се насочиха към дистанционно обучение по време на блокиране, но много от развиващите се страни нямаха тази възможност. Повече от 213 млн. души бяха заразени с Covid-19, а най-малко 4,4 млн. починаха по време на пандемията, показват данните, събрани от университета "Джон Хопкинс".

Опашка за ваксинация в Токио. Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Разделение на богати и бедни

Богатите държави напредват много бързо във ваксинацията срещу Covid, преминават към бустерни дози и отварят наново икономиките си, докато по-бедните страни драстично изостават в надпреварата за ваксинация. Около 5 млрд. дози от ваксината са били приложени в световен мащаб към 23 август, но само 15,02 млн. от тези дози са били в страни с ниски доходи, сочат данни на Our World in Data, цитирани от CNBC.

„Кампаниите за ваксинация напредват с ледникови темпове в икономиките с по-ниски доходи“, се казва в доклада на EIU. В него пише още, че неравенството във ваксините се е появило поради глобален недостиг на производствени мощности и суровини за ваксини, логистични трудности при транспортирането и съхранението на дозите и колебание поради недоверие към ваксините.

Освен това много развиващи се страни не могат да си позволят ваксините за своите жители и са потърсили дарения от по-богати страни, но глобалните инициативи не са били напълно успешни в предоставянето на ваксини на тези, които се нуждаят от тях.

„Вероятността разделението относно достъпа до ваксини някога да бъде преодоляно е малка", казва Демараис в изявление на EIU. „COVAX, инициативата на СЗО за доставка на ваксини в развиващите се икономики, не успя да оправдае (скромните) очаквания".

„Въпреки щедрите обещания даренията от богатите страни покриват само малка част от необходимите количества - и често те дори не се изпълняват", пише тя.

Covax имаше за цел да достави около 2 млрд. дози ваксина тази година, но досега е изпратила само 217 млн. дози по данни на УНИЦЕФ. Някои от доставките са отишли за развити страни като Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, съобщава AP.

Мобилен пункт за ваксинация в Кейптаун, Южна Африка. Снимка: Dwayne Senior/Bloomberg

Въздействие на неравенството

По-бедните страни вероятно ще се възстановят по-бавно от пандемията, особено ако трябва да се въведат ограничения поради по-ниските нива на ваксинация, прогнозират от EIU. Туристите също може да избягват държави с голямо неваксинирано население поради съображения за безопасност, а политическото недоволство вероятно ще нарасне, се казва в доклада.

Жителите може да са недоволни, че местните власти не са в състояние да предоставят ваксини, и да обвиняват по-богатите страни в презапасяване с ваксини. „Пристъпите на социални вълнения са много вероятни през следващите месеци и години“, пише Демараис.

Освен това ситуацията с вируса продължава да се развива, като колективният имунитет вероятно е недостижим поради силно заразния делта вариант, а ваксинацията се стреми „по-скромно“ да намали тежките случаи, хоспитализациите и смъртните случаи, се казва в доклада.

Политическите лидери бяха заети да реагират на краткосрочни извънредни ситуации, като например бързото ускоряване на процента на заразените, но сега трябва да разработят по-дългосрочна стратегия, пише Демараис.

„Тук отново контрастът между богатите и бедните ще бъде ярък: ваксинираните, по-богатите държави ще имат избор, а неваксинираните, по-бедните няма да имат", казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
нищо друго освен една яка българска псувня на майка !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Неравенството при ваксините може да струва на икономиката трилиони долари > Деса. Поетеса?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Ще е загубят ли? Или ще ги държат бедни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още