IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не сте доволни от работата си? Почакайте да преминете 50-те

9 от всеки 10 служители на възраст от 50 или повече години са доволни от работата си, сочи проучване

19:15 | 10.11.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Не сте доволни от работата си? Почакайте да преминете 50-те

Не сте доволни от работата си? Просто гледайте.

Проучване на Associated Press и NORC Center for Public Affairs Research установи, че 9 от всеки 10 служители на възраст от 50 или повече години казват, че са много или сравнително доволни от работата си. По-възрастните са по-радостни от това, което вършат независимо какви са техните пол, раса, образование, политическа идеология и доходи.

Представете си 77-годишния мексиканец Оскар Мартинес. Ако Disneyland наистина е най-щастливото място на Земята за децата, то той може би е един от най-щастливите работници.

"Когато работя , аз съм щастлив", казва готвачът, който изпълнява професията вече близо 60 години. По думите му той не иска да се пенсионира никога.

Никога не забравяйте, че на 77 години готвачът вече е направил живота си работа. Или, че той трябва да става всеки ден в 3 часа през нощта, за да хваща навреме междуградския автобус, който да го отведе в Carnation Café, един от ресторантите в увеселителния парк.

Изследването на AP и NORС показват още, че 6 от всеки 10 служители са се обръщали към колегите си за личен съвет. 4 от 10 пък са получавали добро отношение на работното място.

"По-възрастните работници обикновено вече са се изкачили по професионалната стълбица и са достигнали позиции, в които имат по-голяма сигурност", казва Том Смит, директор на General Social Survey – институт за изследване на американските социологически нагласи.

"Удоволетворението се увеличава с възрастта", заявява още Смит.

Според експерта в по-ранните етапи на живота си хората не са сигурни каква кариера искат. Възможно е в търсенето си на мечтаната работа някои да попадат на места, които не харесват.

Въпреки че някои от по-възрастните работници остават на работа поради финансова необходимост, много други продължават да работят, защото не могат да си представят живота по време на пенсия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 21 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Ами ...много е дълго моето, но като цяло съм съгласен с по-долу пишещите, че спреш ли да работиш, ти остава да умреш. ОК месец два ще жулиш кафенце, ще попътуваш (да допуснем че имаш пари) и ще се преситиш. Познавам човек, като беше на 33 имаше план как след 5г. да се пенсионира. Преизпълни го, но след 5 г реши че плана му е бил да живее прекалено скромно след като спре да работи, затова ще поработи още 5г. за да направи повече пари и да живее супер след това. Преизпълни и този план. Тогава го питах е как е, събра ли пари? А той.. да вече мога да не работя, ама съм млад още, какво да правя? Като бях на 33 и аз се надявах да се пенсионирам по-рано. Вече не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 4
edimi
преди 10 години
Не ми достигат двама, за да е представителна извадката! :))))Вместо да коментираш личното ми мнение, си кажи твоето. "Форум" е място за мнения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Стига си дървено-филосовствал. Колко европейски пенсионери познаваш и са ли те представителна извадка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 4
edimi
преди 10 години
Има предостатъчно форми за занимание за да се чувстваш в кондиция и физачески и психически.Според теб може би обаче най-удачната е пред струга, примерно. Е, айде нема нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 4
edimi
преди 10 години
Абе нещо не ги виждам много нещастни европейските пенсионери, рииш` ли...И такива нагласени статии на знам за пред кого `фатат декиш :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 1
RedBot
преди 10 години
Чувството за безполезност след пенсиониране си е, като малко самоубийство. Та по-добре с памперс, но на работа от колкото в къщи забравен от света. А и работата държи човека в кондиция чисто физически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 10
edimi
преди 10 години
.."представете си"...Представям си, как отивайки на работа всеки служител, получава съответния брой служебни памперси за възрастни още на входа.....:))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още