IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-рентабилната компания в света плаща изненадващо малко

Ръководството на Aramco следва наследствената стратегия за разпределяне на наличните ресурси през поколенията и подпомагане просперитета на саудитското кралство

17:41 | 01.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Те управляват най-печелившата компания в света, контролират една десета от световната продукция на петрол и техните решения определят съдбата на една цяла нация.

Техните заплати обаче не са чак толкова грандиозни.

Саудитският държавен петролен гигант Aramco е истински извор на изобилието за Рияд, който позволява на кралското семейство да увеличава силата си с минимални разходи. Но ръководителите на компанията водят сравнително скромен живот в сравнение с някои други техни конкурентни, пише Андерс Мелин за Bloomberg. 

Миналата година членовете на висшето ръководство и борда на директорите - общо около 17 души – са разделили приблизително 30 млн. долара под формата на компенсации и обезщетения. Това е половината от изплащанията, които американските конкуренти Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp. са предоставили на своите ръководители и директори, макар че тези суми са облагани с данъка върху общия доход, докато саудитските граждани са облекчени в това отношение.

Главният изпълнителен директор Амин Насър може да се похвали с не повече от 5 млн. долара през 2016 г., което е с поне една пета по-малко от това, което тогавашният изпълнителен директор на Exxon Рекс Тилърсън получава за същото време.

Дори когато се вземат предвид данъчният режим и други привилегии като усамотено частно жилище с басейни, цифрите едва ли са толкова впечатляващи в сравнение с мащабния план на компанията за листване на борсата в Рияд.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман мечтае Aramco да бъде оценена на 2 трлн. долара, което, ако стане, ще постави дружеството над публични гиганти като Amazon, Apple и Microsoft, една внушителна трансформация, вероятно най-значимата от преминаването на Aramco под дъжавен контрол през 70-те години на миналия век.

И това е така поради една-единствена причина. От десетилетия ръководителите на компанията се обучават под светлината на мантрата, според която, дългосрочният успех превъзхожда всички останали приоритети., тъй като тук става въпрос за бъдещето на Кралството, а не на личния просперитет.

„Това е жизнената сила на Саудитска Арабия“, смята Елън Уолд, автор на книгата „Saudi Inc.: Преследването на печалбата и властта в Арабското кралство.“

Според Уолд висши ръководители се възприемат като ръководители на този “невероятен национален ресурс”.

Aramco не публикува подробности за компенсациите извън общите данни, които бяха включени в априлския облигационен проспект. Говорител на Aramco заяви, че политиката на дружеството е да се възнаграждават мениджърите по начин, който е в съответствие със стратегията и целите на компанията.

Подробности в тази насока могат да се появят, ако Aramco успее да реализира своето първично публично предлагане (IPO).

Очаква се то да започне в неделя (3 ноември), като акциите на Aramco ще започнат да се търгуват на саудитската фондова борса на 11 декември.

Принц Салман иска да продаде част от компанията на външни инвеститори, за да подкрепи своя революционен пакет от реформи, наречен „Визия 2030”. Целта е да се диверсифицира икономиката на Кралството, да се свие безработицата и да се намали зависимостта на саудитците от петрола.

Има много причини да се спекулира относно щедрите възнаграждения на ръководителите на петролните компании. В Европа и САЩ обикновено съществува най-слабо променлива връзка между размера и рентабилността на една компания и това, което изплаща на своето ръководство.

Миналата година Aramco записа невероятна печалба от 111 млрд. долара, повече от общата печалба на основните листнати нейни конкуренти - Exxon, Chevron, Royal Dutch Shell Plc, BP Plc и Total SA.

Целта на нейното IPO е да я превърне в най-ценната публична компания в света.

Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още