IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите IPO-та през 2020 г. привлякоха над 21 млрд. долара

Общата им стойност е 8,5 пъти по-малка от тази на 10-те най-големи първични публични предлагания в историята

13:39 | 26.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Браян Чески, главен изпълнителен директор на Airbnb Inc., говори по време на IPO-то на компанията през декември 2020 г. в Ню Йорк. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg</em></p>

Браян Чески, главен изпълнителен директор на Airbnb Inc., говори по време на IPO-то на компанията през декември 2020 г. в Ню Йорк. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

2020 година се оказа една от най-добрите за провеждане на първично публично предлагане (IPO) на акции от големи компании, макар че донесе огромна доза несигурност. Въпреки това някои компании, които организираха своите първични публични предлагания, отбелязаха огромна възвръщаемост на фона на глобалните икономически сътресения.

Данни, събрани от Trading Platforms, показват, че най-големите десет IPO-та през 2020 г. са привлекли общо около 21,57 млрд. долара.

Платформата за краткосрочно отдаване под наем на жилищни имоти Airbnb направи най-голямото IPO за годината и набра 3,51 милиарда долара, което представлява около 16% от общата сума привлечен капитал от 10-те най-големи предлагания през годината. На второ и трето място са DoorDash и Snowflake със съответно 3,37 млрд. долара и 3,36 млрд. долара. Китайският производител на електрически превозни средства Li Auto е на 10-то място със своето IPO за 1,09 млрд. долара.

Общата сума, събрана от топ 10 първични публични предлагания през 2020 г., е около 8,5 пъти по-ниска в сравнение с десетте най-големи IPO-та в историята, чиято обща стойност се изчислява на 184,65 млрд. долара.

Най-голямото IPO в историята е това на саудитската петролна компания Saudi Aramco - то е за 25,6 млрд. долара. На 10-то място е китайската банка Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC), която през 2006 г. набра около 13,96 млрд. долара.

 

IPO пазарът се отърсва от икономическите последствия от пандемията

Въпреки пандемията, която предизвика срив на фондовите пазари и разклати глобалната икономика, миналата година беше една от най-добрите за IPO пазара в историята. Разпространението на коронавируса и икономическата тежест от ограничителните мерки доведоха до един от най-тежките пазарни сривове през последните години. Той изненадващо бе последван от бързо възстановяване на фондовия пазар на фона на значителни държавни пакети от стимули и завръщане на планираните, но временно замразени първични публични предлагания с гръм и трясък на сцената.

По-близък поглед към най-големите IPO-та през 2020 г. разкрива господството на няколко технологични компании. Секторът се счита за един от печелившите от пандемията. Възвръщаемостта и приходите от публичните предлагания на акции на тези компании затвърждават факта, че това беше силна година за сектора. През второто тримесечие технологичните и биотехнологичните компании се радваха на силен подем благодарение на търсенето им по време на пандемията.

Нека не забравяме, че през 2020 г. трябваше да се състои най-голямото единично публично предлагане в историята. Отмяната на планираното листване на Ant Group на стойност 37 млрд. долара беше голяма стъпка назад за сектора. Тя извади на преден план регулаторните пречки пред технологичните фирми, особено пред тези с дейност в Китай.

Поглеждайки напред, се очаква технологичните IPO-та да заемат централно място главно поради промяната в поведението на потребителите. Компании, отложили своите първични публични предлагания през 2020 г., ще се появят на радара на инвеститорите отново, подкрепени от разпространението на ваксините и икономическото възстановяване.

Още графика на деня може да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още