IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи прогнозата си за растежа на световната икономика до 4,4% през 2022 г.

Основна причина за низходящата ревизия е забавянето на растежа на двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай

19:52 | 25.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за световния икономически растеж за тази година заради нарастващите случаи на заразени с омикрон варианта на коронавируса, прекъсванията на веригите за доставки и по-високата инфлация, които възпрепятстват икономическото възстановяване.

В най-новия си доклад за световните икономически перспективи, публикуван във вторник, базираната във Вашингтон институция прогнозира ръстът на световния брутен вътрешен продукт да отслабне от 5,9% през 2021 г. до 4,4% през 2022 г. Прогнозата за тази година е ревизирана с половин процентен пункт надолу спрямо оценката от октомври.

"Световната икономика навлиза в 2022 г. в по-слаба позиция от по-ранните очаквания. Заради разпространението на новия омикрон вариант на коронавируса редица страни отново наложиха ограничителни мерки. Нарастващите цени на енергията и прекъсванията на доставките доведоха до по-висока и по-широка инфлация от очакваното, особено в САЩ и много развиващи се икономики. Продължаващите проблеми в сектора на недвижимите имоти в Китай и по-бавното от очакваното възстановяване на частното потребление също ограничават перспективите за растеж", пише в доклада.

Низходящата ревизия на ръста на световния брутен вътрешен продукт (БВП) се определя основно от забавянето на растежа на двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай.

Американският БВП се очаква да нарасне с 4,0% през 2022 г., което е понижение с 1,2 процентни пункта спрямо предишната прогноза. Основният фактор за това е предстоящото свиване на паричните стимули на Федералния резерв на фона на прекъсванията на веригите за доставки.

Според изчисленията на МВФ икономиката на Китай ще нарасне с 4,8% тази година, което е спад от 0,8 процентни пункта от по-ранните оценки.

Великобритания се очаква да бъде най-бързо растящата голяма индустриална икономика през 2022 г., сочат още изчисленията на Международния валутен фонд. Според тях предстои 4,7% ръст на БВП на Обединеното кралство тази година след разширяване от 7,2% през 2021 г., което я поставя начело в класацията на страните от Г-7 за втора поредна година.

Фондът прогнозира още глобалният растеж да се забави до 3,8% през 2023 г. Въпреки че това е с 0,2 пр. пункта по-високо в сравнение с предишната прогноза, повишението до голяма степен отразява механичен ръст, след като текущите препятствия  за растежа отпаднат през втората половина на 2022 г. Прогнозата е обвързана с очакването за подобряване на здравната обстановка в повечето страни до края на 2022 г., като се приема, че нивата на ваксинация ще се подобрят в световен мащаб и терапиите ще станат по-ефективни.

Фондът очаква също по-високата инфлация да се задържи по-дълго от предвижданията в октомврийската оценка, като продължаващите смущения във веригите на доставки и високите цени на енергията ще продължат през 2022 г. Инфлацията би трябвало постепенно да отслабва с намаляването на дисбалансите между търсенето и предлагането през 2022 г. и адаптирането на паричната политика в големите икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още