IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Морската одисея на един танкер

Подправени документи и изключени радари помагат на Иран да заобиколи американските санкции при доставките на петрол към други страни

17:19 | 07.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поне два танкера са превозили петрол от Иран до други страни в Азия през последните месеци въпреки американските санкции, които бяха наложени на ислямската страна, показва анализ на Ройтерс, позоваващ се на данни от маршрута на корабите и интервюта с брокери и търговци. 

Товарите са били качени в танкери с документи, които показват, че петролът е от Ирак. Но три иракски източника, както и мениджър в базираната в Обединените арабски емирства (ОАЕ) компания Yacht International Co, посочват, че документите са подправени.

Трансферните данни сочат, че определено количество ирански петрол е бил търгуван въпреки повторно наложените наказателни мерки през ноември 2018 г. от САЩ с идеята да се усили натиска върху Иран заради програмата за ядрени оръжия, която Техеран продължава да развива според Вашингтон.

Документи, изпратени до Ройтерс от собственици на кораби, показват, че танкерът Grace 1, е бил натоварен с петролен продукт в иракчанското пристанище Басра, между 10 и 12 декември 2018 г. В същото време от пристанището потвърждават, че в този период няма данни за товари, качени на кораб с името Grace 1.

Източник от петролната индустрия в Ирак потвърждава, че през разглеждания период няма документи, свързани с въпросния танкер.

Ройтерс е проучила данни от четири източника за проследяване на кораби - Refinitiv, Kpler, IHS Markit и Vessel Finder, за да локализира маршрута на Grace 1 в периода 10-12 декември.

танкер танкер

И четирите източника показват, че между 30 ноември и 14 декември автоматичната система за идентификация на Grace 1 е била изключена, което означава, че местонахождението му в този период не може да бъде установено.

След този период танкерът се появява отново във водите близо до иранското пристанище Бандар Асалюе напълно натоварен. Тези товари са прехвърлени на два по-малки кораба в ОАЕ през януари, откъдето единият плавателен съд е доставил петрол в Сингапур в рамките на февруари.

Товарните документи показват, че около 284 хил. тона петрол са били прехвърлени като товари на стойност приблизително 120 млн. долара.

Плаващият под флага на Панама танкер Grace 1 е управляван от базираната в Сингапур компания IShips Management Pte Ltd, като до момента нейните представители отказват да дадат коментар по въпроса.

Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
Maksim30
преди 5 години
Повтаря се историята с Оръжията за Масово Поразяване които уж Ирак развиваше. Даже не променят легендите. Само една буквичка в името на държавата нарочена за нападение. Ама като гледам световното общество и това е готово да преглътне. На печатницата на долари никой не смее да възрази, току виж го вкарали в списъка на терористичните организации или му скалъпили обвинение в изнасилване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още