IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи перспективата за глобалните инвестиционни банки

Според рейтинговата агенция рентабилността им ще бъде подложена на по-голям натиск през идните 12 до 18 месеца

18:00 | 27.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рейтинговата агенция Moody’s понижи перспективата за глобалните инвестиционни банки от „положителна“ на „стабилна“, като се позова на забавянето на растежа и по-ниските или отрицателни лихвени проценти, предава CNBC.

Според Moody’s рентабилността на глобалните инвестиционни банки като Goldman Sachs, J.P. Morgan, HSBC и Deutsche Bank ще бъде подложена на по-голям натиск през идните 12 до 18 месеца. Те също така ще регистрират понижаване на активността на клиентите си заради глобалната несигурност, прогнозира Moody’s.

„Стабилната перспектива за глобалните инвестиционни банки отразява очакванията ни, че рентабилността им вероятно е достигнала връхната си точка за този икономически цикъл“, отбелязва Ана Арсов, управляващ директор на Moody’s.

Много централни банки по света направиха завой в паричната си политика, като понижиха лихвите, за да подкрепят кредитирането. По-ниските лихвени проценти обаче ограничават способността на банките да извличат печалба. В същото време растящите лихви са положителни за банките, тъй като им позволяват да отпускат заеми на инвеститори с лихвен процент, който им носи печалба.

Геополитическо напрежение

Според изследването забавянето на икономическия растеж и високите нива на корпоративен дълг може да доведат до по-високи разходи за инвестиционните банки. И макар че насърчаващите политики на централните банки подобряват финансовите условия, рискът от по-голямо забавяне расте, особено на фона на ескалиращото търговско и геополитическо напрежение, отбелязва Moody’s.

Инвеститорите в цял свят са разтревожени от ескалиращата търговска война между САЩ и Китай. След срещата на върха на Г-7 във френския град Биариц в понеделник американският президент Доналд Тръмп заяви, че Китай е искрен в желанието си за търговска сделка със САЩ, макар че твърденията му, че китайски представители са провели телефонни разговори за възобновяване на преговорите с американски преговарящи в областта на търговията в неделя вечер бяха оспорени от Пекин.

Колебливите признаци на сближаване се появяват след съобщенията за повишаване на митата от двете страни в търговската война.

Обърната крива на доходността

Инвеститорите следят внимателно и спреда между доходността по 10-годишните и 2-годишните американски държавни ценни книжа, който се обърна няколко пъти през последните седмици. Това се смята за признак за предстояща рецесия и според Moody’s е още един риск за банките. Крива Крива

„Това предизвиква сериозно безпокойство, защото рецесиите, които започнаха през 1980 г., 1982 г., 1990 г., 2000 г. и 2007 г., бяха предшествани от обръщане на кривата на доходността“, казва Ръс Маулд, инвестиционен директор на компанията AJ Bell.

„Перспективите за рецесия са източник на безпокойство за инвеститорите с експозиция към т. нар. „рискови активи“ като акции и суровини, тъй като тя ще засегне възможностите им за постигане на печалба и търсенето им и това може да навреди на пазарната им капитализация и на цените“, допълва Маулд.

Обърната крива на доходността се получава, когато доходността по дългосрочните облигации е по-ниска в сравнение с краткосрочните. Когато това се случи, за компаниите може да се окаже по-скъпо да разширяват операциите си. В същото време вземането на потребителски кредити също може да намалее и да доведе до свиване на разходите в икономиката. Всичко това може да доведе до свиване на икономиката и увеличаване на безработицата, отбелязва CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още