IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижава прогнозата си за растежа в развиващия се свят

Висока инфлация и по-ниско търсене от Китай натежават на развиващите се икономики, отбелязва агенцията за кредитен рейтинг

13:13 | 12.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's понижава прогнозата си за растежа в развиващия се свят

Развиващите се икономики показват признаци на забавяне на своя растеж, отбелязва агенцията за кредитен рейтинг Moody's.

Агенцията понижава прогнозата си за икономическия растеж в страните от развиващия се свят, след като високата инфлация и по-ниското търсене на износната им продукция от Китай натежава на икономиките им, пише Financial Times.

Икономическият растеж в Бразилия и Южна Африка се очаква да бъде потиснат, докато икономиките на Аржентина и Русия ще се свият. 

Сред 20-те най-големи развиващите се държави, с изключение на Китай, БВП ще се разшири с 2,1% през 2014 г и с 2,7 на сто през следващата година, прогнозира Moody's. Очакваният темп на разширяване е далеч под предкризисните нива и е съизмерим с този в развитите икономики.

В страните от Г-20 растежът се очаква да тръгне нагоре през 2015 г., нараствайки до 3,2% от 2,8% през настоящата година, въпреки че в еврозоната вероятно ще остане нисък за дълъг период от време.

„Очевиден е контрастът между силния икономически растеж във Великобритания и много слабият такъв в еврозоната през последната година, като тази тенденция ще се задържи през тази и следващата година“, коментира Мари Дион от отдела за макрофинансов анализ в Moody's.

Световният растеж ще се ускори през 2015 г., но няколко източника на риск застрашават безпрепятствения му подем. Въпреки смесеното представяне на икономиките по света и растящото политическо напрежение обаче пазарните колебания остават ниски, а цените на активите – високи. 

Като основен риск за инвеститорското доверие Moody's определя възможността от рязко забавяне в Китай, причинено от срив на имотния сектор в страната. Въпреки това агенцията смята, че това би имало осезаем негативен ефект върху световния растеж, единствено, ако е придружено от корекция на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още