IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's намали кредитния рейтинг на Бразилия до "junk"

Компанията е последната от световните рейтингови агенции, отнела инвестиционния рейтинг на страната

15:44 | 24.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Държавният кредитен рейтинг на Бразилия беше понижен до „junk” от Moody’s Investors Service - последната от основните рейтинговите агенции, отнела инвестиционния рейтинг на страната, докато президентът Дилма Русеф се бори да увеличи фискалните сметки на фона на задълбочаващите се политически сътресения, съобщава Bloomberg.

Кредитният рейтинг на страната е намален с две стъпки до Ва2, обяви Moody’s в сряда. Перспективите пред рейтинга са отрицателни, което означава, че може да има още понижения.

Кредитните показатели на Бразилия съществено са се влошили през последните няколко месеца и се очаква да стават все по-зле през следващите три години, твърди рейтинговата агенция. Тя цитира и отрицателното влияние на политическия блокаж спрямо усилията на правителството да затвори бюджетния дефицит и да стартира структурни реформи.

Намаляването на рейтинга увеличава натиска върху Русеф, която се опитва да спечели подкрепата на Конгреса за прокарване на мерки за повишаване на данъците и намаляване на разходите, докато в същото време се бори с опитите за импийчмънт.

„Очаква се маркоикономическите и фискалните развития през следващите 2-3 години да създадат съществено по-слаб кредитен профил“, каза още Moody’s. „Отрицателната перспектива подчертава рисковете за по-нататъшно влошаване на кредитния профил на Бразилия вследствие на макроикономически шокове, по-дълбока политическа дисфункция или нуждата от подкрепа на държавни компании“, допълва компанията.

Във вторник Конгресът на Бразилия одобри разводнена версия на законопроект за увеличаване на данъците по капиталовата печалба, мярка, която е част от стратегията на правителството за повишаване на приходите и намаляване на рекордния бюджетен дефицит.

Standard & Poor's намали кредитния рейтинг на страната до еквивалентно ниво още през септември, преди Fitch също да понижи рейтинга до “junk”. S&P свали рейтингана Бразилия още веднъж този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още