IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Перу да заплаши глобалното икономическо възстановяване?

Страната е най-големият производител на сребро в света, вторият по големина на мед и петият на злато, а не е ясно накъде ще поеме след президентските избори

21:56 | 29.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Може ли Перу да заплаши глобалното икономическо възстановяване?

Вълненията в Перу може и да не съответстват на това, което става в Либия, Япония или някоя от другите горещи точки на планетата, но инвеститорите наблюдават внимателно политичексите трусове в латиноамериканската производителка на метали.

Перуанските акции понесоха удар в понеделник след новината, че левият кандидат за президент Оланта Хумала е повел в социологическите проучвания, пише Джеф Кокс от CNBC.

Общият индекс на борсата в Лима спадна с 4% заради притесненията, че настроението на избирателите се насочва към национализация на икономиката, която би ограничила растежа.

Макар ситуацията в страната да остава на заден план на фона на тежкия военен конфликт в Либия, ролята на Перу в световното икономическо възстановяване е значима, като металите съставляват основната част от износа на страната.

Латиноамериканската държава е най-големият производител на сребро в света, вторият по големина на мед и петият на злато. Медта обаче буди най-много загриженост, понеже се смята за ключов барометър на икономическата активност.

Платформата на Хумала, който преди бе поставян под един знаменател с венецуелския лидер Уго Чавес, включва преразглеждане на международните търговски споразумения и облагане на големите печалби на добивните компании.

Безпокойството относно посоката, която страната ще поеме вероятно ще продължи. От 11 март насам са изтеглени 75 млн. долара от борсово търгуван фонд, следящ iShares MSCI All Peru Cap Index, според Дейв Луц, директор Търговия в Stifel Nicolaus.

Щатски компании с експозиции в страната също страдат. Southern Copper, която притежава две мини в Перу, спадна с 2,3% в понеделник, а Freeport McMoRan, която има една, се понижи с 1,6%.

”Проучванията на общественото мнение ще определят пазара през следващите три седмици”, казва Луц. „Ако Хумала се качва нагоре, пазарът ще върви надолу.”

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Fiscalist
преди 13 години
Кратък отговор на въпроса от заглавието - НЕ. 1) Защото икономическо възстановяване няма. Има само нагушване на международни банкови картели и монополисти2) Защото Перу е малка забутана страна в трета глуха, която както и нашата родина винаги духа... супата на международните обирджии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още