IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милионерите вече контролират половината от личното богатство на света*

Личното благосъстояние по света е достигнало 201,9 трлн. долара миналата година, което представлява ръст от 12% спрямо 2016 г.

08:58 | 16.06.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Богатите стават все по-богати все по-бързо.

Личното благосъстояние по света е достигнало 201,9 трлн. долара миналата година, което представлява ръст от 12% спрямо 2016 г. и най-силното годишно увеличение за последните пет години, казва Boston Consulting Group в свой доклад. Процъфтяващите фондови пазари са надули богатството, а инвеститорите извън САЩ получават бонус от валутните курсове, тъй като повечето основни валути са укрепнали спрямо долара, пише Bloomberg.

Нарастващите редици на милионери и милиардери сега държат почти половината от глобалното лично богатство спрямо по-малко от 45% през 2012 г., посочва докладът. В Северна Америка, която притежава 86,1 трлн. долара от общото богатство, 42% от инвестиуемия капитал се държи от хора с активи за по над 5 млн. долара. Инвестируемите активи включват акции, инвестиционни фондове, кеш и облигации.

„Фактът, че богатството, притежвано от милионерите като процент от общото богатство, расте не означава, че бедните стават по-бедни“, обяснява Анна Закжевски, водещ автор на доклада. „Това, което означава е, че всички стават все по-богати. Вярваме, че богатите стават по-богати по-бързо“.

Големият победител за миналата година е Китай, който в момента е на второ място в света от гледна точка на финансовото богатство, задминавайки Япония през последните пет години, казва Закжевски. Макар че Китай е след САЩ по брой на милионерите и милиардерите, най-големият двигател на растежа в азиатската страна е т.нар. заможен сегмент, или тези с инвестируеми активи между 250 хил. и 1 млн. долара.

„Китай ще продължи да бележи подобен растеж, като в миналото, и това ще означава, че през следващите пет години богатството, натрупано в Китай, ще бъде по-голямо от това в САЩ“, казва тя, добавяйки, че се очаква броят на милионерите там да се увеличи 4 пъти по-бързо отколкото в САЩ.

Без подкрепата от отслабващия долар ръстът на глобалното благосъстояние би бил 7%. Регионът, който е спечелил най-много от обезценяването на валутата, е Западна Европа, където растежът от 15% в доларово изражение се свива до 3% в местна валута.

В Източна Европа и Централна Азия има най-голямата концентрация на най-богати лица, като само милиардерите държат почти една четвърт от инвестируемите активи. 28-те източноевропейци в индекса на Bloomberg за милиардерите имат общо нетно богатство от 294 млрд. долара, което включва увеличение от 3,4 млрд. долара от началото на 2018 г.

Богатството е силно концентрирано в Хонконг, където лицата, притежаващи по над 20 млн. долара, държат 47% от инвестируемото благосъстояние.

Парите в инвестиционни фондове и публично търгувани акции са се увеличили най-много, а облигациите са единственият основен клас активи, който бележи негативен растеж през миналата година, спадайки със 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 5
thehappyroger
преди 5 години
И какво от това, светът по-добро място ли става с кретено-масонските нискочелници начело? Тази парадигма предстои да гледате как ще бъде унищожена, ако това се наложи ще стане с всички хора, които продължават да я сътворяват. Алчността, егоизмът и ниските нива на съзнание на тази планета ще бъдат унищожени от обективната реалност на Космоса следващите няколко триизмерни години време :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още