IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико отдаде 25 петролни и газови полета на концесия

Повечето от спечелилите мексикански фирми са с малко или никаква експертиза

14:58 | 16.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Мексико отдаде 25 петролни и газови полета на концесия

В хода на отварянето на енергийния сектор Мексико продаде на търг правото за добив от 25 петролни и газови полета на частни фирми.

Лицензите за добива в страната са в ръцете на предимно местни фирми и консорциуми, предава DPA.

Освен тях до лицензи са се добрали и компании от САЩ, Канада и Холандия. 

Допуснатите до търга полета са в щатите Нуево Леон, Тамаулипас, Веракрус и Табаско в Изто'но Мексико, както и Чиапас в южната част на страната. 

Очаква се разпределянето на залежите да позволи увеличение на националния добив с над 36 хил. барела петрол на ден и 223 млн. куб. метра газ на ден, отбеляза министърът на енергетиката Педро Хоакин Колдвел, цитиран от AFP. 

Повечето от спечелилите мексикански фирми са с малко или никаква експертиза и са подкрепени от частен капитал, пише Wall Street Journal. Други, като Diavaz, са били поддоставчик на държавната Pemex. Победителите са предложили доста по-високи цени от исканите от правителството такси в нещо, което е наподобявало търгова война. 

„Празненствата“ на мексиканските предприемачи може да бъдат краткотрайни, предупредиха някои анализатори, тъй като стремежът на някои мексикански парвенюта да си осигурят договори може да е довел до свръхоферти, които ще ги затрудни да излязат на печалба предвид високите такси, данъци и сринатата цена на петрола, пише още WSJ. 

Чрез конституционна реформа наскоро Мексико отвори своя досега строго регламентиран енергиен пазар. Целта е привличане на свежи пари и специализирано ноу-хау в страната. Държавната енергийна компания Pemex не успя в продължение на десетилетия да инвестира в модерни технологии и ноу-хау, смятат експерти.

Държавната петролна компания Pemex, която осигурява една трета от финансовите постъпления на държавата, отчита постоянен спад на производството си след рекордните 3,4 млн. барела на ден през 2004 г. През първото тримесечие на тази година производството ѝ достигна 2,3 млн. барела на ден.

От 2004 до 2013 г. производството на суров петрол в страната намаля с 25 на сто. През 2012 г. пък средното дневно производство достигна едва 2,9 млн. барела – най-ниското равнище в последните близо 25 години.

По-рано оценки на правителството показаха, че Мексико – един от десетте най-големи производители на суров петрол в света, може да се превърне в нетен вносител от 2020 г., ако новите законови изменения не бъдат одобрени. Въпреки това законодателната инициатива срещна острия отпор на опозицията, която не одобрява намесата на чуждестранни компании в добива на "мексиканското наследство".

Промените също така ще позволят външните инвестиции в неефективната електропреносна мрежа на Мексико, която също е монополизирана от държавата. Според критиците обаче новите регламенти няма да успеят да се справят с ширещата се корупция, особено в огромния Pemex.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още