IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико официално прие либерализирането на енергийния сектор

Правителството отваря петролните и газови находища за частни инвестиции

09:13 | 12.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мексико официално прие либерализирането на енергийния сектор

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието подписа забележителния закон за широко обсъжданата енергийна реформа и обяви, че правителството му може още тази седмица да определи първите петролни и газови находища, които ще бъдат отворени за чуждестранни инвеститори.

"Сега е моментът да дадем начало на енергийната реформа", каза Пеня Нието по време на церемония в Националния дворец, съобщава The Los Angeles Times.

По думите му подробностите за производството и проучването на петрол и газ ще бъдат оповестени в сряда от държавния енергиен монополист Petroleos Mexicanos, или Pemex. След това ще бъдат определени находищата, при които Pemex ще може да формира партньорства с външни фирми.

Новите закони, които се изискват за изменение на Конституцията на Мексико, ще отворят петролната и газовата индустрия в страната за частни инвестиции за първи път от повече от седем десетилетия. Властите се надяват да привлекат милиарди долари и да обновят технологично сектора, като по този начин обърнат и тенденцията на спад на производството.

По-рано оценки на правителството показаха, че Мексико – един от десетте най-големи производители на суров петрол в света, може да се превърне в нетен вносител от 2020 г., ако новите законови изменения не бъдат одобрени. Въпреки това законодателната инициатива срещна острия отпор на опозицията, която не одобрява намесата на чуждестранни компании в добива на "мексиканското наследство".

Промените също така ще позволят външните инвестиции в неефективната електропреносна мрежа на Мексико, която също е монополизирана от държавата. Според критиците обаче новите регламенти няма да успеят да се справят с ширещата се корупция, особено в огромния Pemex.

"Енергийната реформа отваря една чудесна възможност за Мексико, така че ние трябва да се възползваме от пълното и бързото ѝ влизане в сила", каза още Пеня Нието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
И тук познайте кой ше ги налази мексиканците пръв, а уж стена строиха там на границата сега ше им се наложи да я бутнат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още