IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международното летище в Дубай остава най-натовареното в света

88,2 млн. души са преминали през терминалите на Dubai International през 2017 г.

20:25 | 06.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международното летище в Дубай, което е пресечна точка на въздушните маршрути между Европа и Азия, затвърди през 2017 г. позицията си на световен лидер по обем на международните пътници, съобщава френският вестник Les Echos.

Миналата година 88,2 млн. пътници са преминали през терминалите на летище Dubai International (DXB) спрямо 83,6 млн. предходната година. Това е повишение с 5,5% и е „подобрен рекорд за четвърта поредна година“, съобщи компанията оператор Dubai Airports. Рекордът е постигнат въпреки временната забрана за внасяне на компютри в кабината на самолетите, която САЩ наложиха през пролетта на някои полети от арабските страни и Турция.

За успеха на летището е допринесъл фактът, че всички полети на Emirates Airlines пристигат и излитат от Терминал 3 на DXB, а полетите на други компании излитат от Терминал 1 „Шейх Рашид“.

Лондон е преди Мумбай и Джеда

Emirates Airlines е превозила миналата година 59 млн. пътници в над 191 хил. полета, но също така разшири мрежата си до 156 дестинации и сключи партньорство с нискотарифната Flydubai. Авиокомпанията е получила 21 нови самолета, с които флотилията й вече наброява 269 самолета.

Благодарение на значителната индийска общност в Обединените арабски емирства Индия остава основната дестинация от Дубай с 12 милиона пътници (+5,4% спрямо 2016 г.). Великобритания е станала втората най-популярна дестинация с 6,4 млн. пътници (+6,7%), като изпреварва с малко Саудитска Арабия с 6,3 млн. пътници (+4,6%).

Двата пазара, които са постигнали най-голям растеж миналата година, са Русия с 1,3 млн. пътници (+28%) и Китай с 2,2 млн. пътници (19,4%). За градовете дестинация номер едно остава Лондон с 4 млн. пътници, следван от Мумбай с 2,4 млн. и Джеда с 2,1 млн.

Водещ световен хъб до 2020 г.

Дубай държи рекорда по трафик на международни пътници от 2014 г. насам, когато отне короната от Хийтроу в Лондон. Но амбициите не спират до тук. Dubai Airports, която отговаря за две летища в емирството - Dubai International и Al Maktoum (DWC), съобщи още в края на 2015 г., че ще превърне Дубай във водещ световен хъб по вътрешен и международен трафик.

Това предизвикателство означава да изпревари конкурентите си Атланта и Пекин, които по данни на Международния съвет по летищата са приели съответно 104 млн. и 94 млн. пътници през 2016 г.

Очаква се растежът на трафика на летищата в Дубай да продължи. Пол Грифитс, генерален директор на Dubai Airports, съобщи в понеделник, че за тази година си поставя за цел достигането до 90,3 млн. пътници на летище Dubai International. Според него планираните строежи в рамките на инвестиционна програма за 32 млрд. долара, обявена през 2015 г., ще позволят капацитетът на DXB постепенно да бъде увеличен до 118 млн. пътници на година.

Dubai Airports прогнозира, че двете летища в Дубай ще приемат 126 млн. пътници до 2020 г. и 240 млн. пътници през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още