IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Енергийният преход е невъзможен без технологията за улавяне на въглерод

Норвегия вече се движи напред към реализиране на своите климатични цели, след като правителството предложи да инвестира 1,8 млрд. долара в тази технология

19:54 | 24.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Развитието и разпространението на технология, която може да улавя парниковите газове от голяма част от икономиката, набират скорост след години на бавен растеж.

Проектите за улавяне, използване и съхранение на въглерод на стойност 27 млрд. долара са близо до окончателно инвестиционно решение, става ясно от доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ). 

Проектите, известни като CCUS, са едни от малкото начини тежките индустрии, които зависят от изкопаемите горива за консумираната от тях енергия, да ограничат въздействието си върху околната среда. МАЕ, която съветва големите икономики по отношение на енергийните въпроси, заяви, че е "практически невъзможно" светът да постигне целите за намаляване на парниковите газове без тази технология, тъй като индустриите, от производителите на стомана до циментовите заводи, разполагат с малко алтернативи за генериране на енергия, необходима им осъществяване на операциите или за предотвратяване на  емисии от определени процеси.

„CCUS ще бъдат необходими в световен мащаб, за да изпълним (целите от) Парижкото споразумение (за климата)“, заяви норвежкият министър-председател Ерна Солберг по време на презентация на доклада на МАЕ.

Но за да се постигнат нулеви емисии в енергийния сектор до 2070 г. - сценарият за устойчиво развитие на МАЕ - обемът на уловения въглерод трябва да нарасне значително до края на това десетилетие.

CCUS е метод за улавяне на въглероден диоксид от комини и други емитери, който след това го прехвърля под земята или го предоставя за използване за други продукти. Но технологията е прекалено скъпа в момента, тъй като никоя частна компания не желае да предприеме инвестиция в голям проект без държавна подкрепа.

Нов проект

И все пак има известен напредък. Тази седмица норвежкото правителство предложи да похарчи 16,8 млрд. норвежки крони (1,8 млрд. долара), за да подкрепи нов проект, който ще улавя и съхранява емисиите от циментова фабрика в Южна Норвегия, собственост на HeidelbergCement AG, и за частично финансиране на прилагане на технологията за улавяне на емисии при инсталация за изгаряне на отпадъци на компанията Fortum Oyj в Осло. Предвижда се уловените парникови газове да бъдат втечнявани, транспортирани по тръбопроводи до мястото за съхранение под Сверено море. Очаква се норвежкият парламент да одобри плана за разходи по-късно тази година, след което строителството да започне.

Друга важна стъпка в тази посока може да представлява политиката в Китай, където президентът Си Дзинпин обеща да постигне въглероден неутралитет до 2060 г. Въпреки че все още не е ясно как Китай всъщност ще постигне тази цел, технологията за улавяне и съхранение на въглерод може да бъде от ключово значение за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още