IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Електромобилите не са краят на петролната ера

Основните фактори, които имат отношение по тази тема, са тежкотоварните превозни средства, нефтохимическата промишленост и самолетите, смята Фатих Бирол

15:40 | 23.01.19 г. 8
<p>
	Изпълнителният директор на Международната агенция Фатих Бирол. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на Международната агенция Фатих Бирол. Снимка: Ройтерс

Електрическите превозни средства не са краят на глобалния растеж на търсенето на петрол, нито пък са основно решение за намаляване на въглеродните емисии, заяви Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика по време на панела „Стратегически енергийни прогнози“ от Световния икономически форум в Давос, цитиран от Oilprice. 

Според Бирол анализаторите трябва да погледнат нещата в перспектива и да преценят дали 5 млн. електрически превозни средства в глобален мащаб могат да противодействат на 1 млрд. двигатели с вътрешно горене.

„Тази година очакваме търсенето на петрол в световен мащаб да нарасне с 1,3 млн. барела дневно“, споделя Бирол, добавяйки: „Тези 5 млн. електромобили могат да доведат до съкращаването на 50 хил. барела дневно. 50 хил. срещу 1,3 млн...“

Според ръководителя на МАЕ автомобилите не са двигателят на растежа в търсенето на петрол.

Основните фактори, които имат отношение по тази тема са тежкотоварните превозни средства, нефтохимическата промишленост и самолетите, „а Азия тепърва започва да лети“, подчертава Бирол.

„Да се посочва, че електромобилите са краят на петрола, определено е подвеждащо“, посочи още той.

По неговите думи този тип превозни средства не са най-доброто решение на проблема с климатичните промени, тъй като по-голямата част от електроенергията, използвана за зареждане на колите, се генерира именно от изкопаеми горива.

„Откъде идва електричеството, за да може да кажем, че електромобилите са решение на проблема с изменението на климата?“, пита Бирол.

В своята последна прогноза за глобалната икономика МАЕ заяви, че прогнозата за електромобилите става все „по-светла“, но изисква поставяне на амбициозни цели.

Според агенцията броят на електрическите превозни средства по пътя може да достигне 125 млн. броя до 2030 г. ако се спазва новия сценарий на МАЕ, включващ изпълнението на критериите от Парижкото споразумение.

Някои природозащитници обвиняват агенцията в изкривяване на своите констатации и политики, насочени към петролната и газовата индустрия.

Според доклада от 2018 г. на Oil Change International МАЕ „възпира правителствата“ от постигане на целите, поставени в Парижкото споразумение през 2015 г.

Вижте интервю на Bloomberg с Фатих Бирол във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 5 години
Това имай в предвид, към листа прибавям и пинко... няма едно-единствено решение на проблема. Даже образованието е част от решението... примерно ако тия не успеят да се превъзпитат и да станат бели хора, няма решение дето да ни помогне! ... кмплексно е да го ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Нормално, трябва ти минимум двуцифрено число на ай-кю зада ме разбереш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
тъй е , не са краят . но са началото на голямото намаляване . те за норвегия , и то само при 5% електрокари от общия брой леки автомобили :) ...https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Norways-EV-Adoption-Starts-To-Affect-Oil-Demand.htmlа последните два абзаца са за Импа и още един-двама дето дрънкат : а какво ще стане когато всички станат на ток . ами нищо ... 6% увеличение на потреблението :)))сайта все пак е от тези дето Импа и други нефто поклонници дават за пример в подкрепа на коментари и мнения , не е някой зеленяшко/левашки :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
pinoccio
преди 5 години
Ти, Сократе, какво мислиш по въпроса? Знаеш, че знаеш или знаеш, че не знаеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Sokratus
преди 5 години
И от Пинокио, Мъйната, Абата, СтудиоХ!Но Джузепе е на противоположно мнение!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
pinoccio
преди 5 години
Де, бре, нищо не ти разбрах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
khao
преди 5 години
лектрическите превозни средства не са краят на глобалния растеж на търсенето на петрол, нито пък са основно решение за намаляване на въглеродните емисии----този аргумент се твърди само от типчета като импестора и подобни незавършили училище хора като почне спора за технологията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още