IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ливанците протестират на фона на влощаващата се икономика

Международният валутен фонд прогнозира, че публичният дълг на страната да нарасне до 155% от брутния вътрешен продукт до края на 2019 г.

21:38 | 18.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хиляди протестиращи блокираха пътищата на Ливан, след като гневът от плановете за налагане на такса върху обажданията през WhatsApp ескалира в искане за оставка на правителството, предава Bloomberg.

Демонстрантите, носещи ливански знамена, излязоха пред правителствената централа в центъра на Бейрут за втори пореден ден в петък. Това са едни от най-големите протести в страната от години. Участващите призовават политиците, които в момента обсъждат предложените строги икономии в бюджета, да се оттеглят и да проведат предсрочни избори.

Самир Гееа, лидер на Партията на ливанските сили, която има четирима министри в кабинета, се присъедини към онези, които призовават правителството на премиера Саад ал Харири да се откаже от „пълния си неуспех да спре влошаването на икономическите и жизнените условия в държава."

Очаква се Харири, който отмени заседанието на кабинета, планирано за петък, да направи обръщение към нацията.

На улиците на Бейрут в четвъртък можеха да се чуят скандирания като  "хората искат падането на режима", "крадци" и "революция".

Вицепремиерът Гасан Хасбани, един от членовете на Партията на ливанските сили, призова за „разумно мислене“. Ливан се нуждае от „ясен план и визия, ние вече не можем да използваме същите стари лекарства за новите предизвикателства “, каза още той.

Икономическите залози рядко са били по-високи за Ливан. Една от най-задлъжнелите страни в света се бори да намери нови източници на финансиране, тъй като чуждестранните притоци, на които традиционно разчиташе, пресъхнаха.

Плановете да бъде наложена такса от 20 цента за първия разговор през WhatsApp, който потребителите правят всеки ден, предизвиква възмущение в страната. Разходите за комуникация в Ливан са сред най-малко конкурентните в региона и голяма част от хората използват интернет приложения, за да спестят пари. l l

В четвъртък правителството обсъди също и предложение за постепенно увеличение на цената на бензина и на данъка върху добавената стойност, който в момента е 11%,. Министърът на финансите Али Хасан Халил заяви, че в бюджета за следващата година няма планирани допълнителни данъци.

След като протестите се разпространиха в предградията и провинциите, министърът на телекомуникациите Мохамед Чукаир съобщи, че Харири му е наредил да отмени таксата. Но обратът дойде твърде късно, за да успокои общественото недоволство.

Кадри, излъчени по ливанските телевизионни станции, показват купища от горящи гуми и отломки, разпилени по основните пътни артерии на северния и южния вход на Бейрут и в близост до град Библос. В центъра на Бейрут протестиращите хвърлят бутилки и метални предмети по полицейските служители в безредиците. На няколко пъти избухват сблъсъци между полиция и протестиращи, докато вторите се опитват да пробият охранителния кордон около правителствената централа.

Такива спорадичните демонстрации избухват от месеци, тъй като икономическата криза доведе до недостиг на долари и заплаши пенсиите на военните.

Правителството е под натиск да намали разходите, да повиши данъците и да се бори с корупцията. Тези действия изглеждат необходими, за да бъде привлечена международна финансова помощ, но пък се оказват дълбоко непопулярни сред обществеността.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че дефицитът по текущата сметка на Ливан ще достигне почти 30% от брутния й вътрешен продукт до края на тази година. На фона на насилието МВФ публикува нов доклад, в който се казва, че икономическият растеж, който е в застой от 2018 г. насам, ще продължи да бъде слаб на фона на политическата и икономическата несигурност и силното свиване в сектора на недвижимите имоти. Предвижда се публичният дълг да нарасне до 155% от брутния вътрешен продукт до края на 2019 г.

Обещанията за помощ от страна на Саудитска Арабия и Катар, които са помагали на Ливан и при предишни кризи, не успяха да се реализират. Емигрантите от Ливан, които дълго време бяха основен външен източник на средства в икономиката, сега превеждат по-малко пари, тъй като доверието им в управлението на финансите от правителството се срива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още