IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на страните от Г-20 алармират за дълговата криза в еврозоната

Според председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу обаче предизвикателствата не са само европейски

12:12 | 19.06.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Лидерите на страните от Г-20 алармират за дълговата криза в еврозоната

Лидерите на страните от групата на развитите и развиващите се икономики Г-20 на срещата си в Мексико призоваха Европа да предприеме всички необходими мерки, за да преодолее дълговата криза в еврозоната, съобщи ВВС.

Те изразиха безпокойството си за определения от председателя на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Хосе Анхел Гуриа като „най-голям самостоятелен риск за световната икономика“.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обаче заяви, че „предизвикателствата не са само европейски, те са световни“.

Според икономическия кореспондент на ВВС в мексиканския град Лос Кабос Андрю Уокър, макар Европа да остава очевидно голямата опасност, налице са проблеми в развитите и развиващите се икономики по целия свят, като се започне с двете най-големи – САЩ и Китай. Забавянето в Индия е допълнителна тревога за лидерите на Г-20, добавя той.

Според досегашни съобщения в световните медии, чернова на общото изявление, което ще бъде публикувано по-късно днес, сочи, че се очаква призив за съгласуване на световен план за създаване на нови работни места и стимулиране на растежа.

В документа се добавя, че ако ръстът се забави, страните с високи нива на държавен дълг трябва „да останат в готовност за съгласуване и осъществяване на неограничени фискални действия в подкрепа на вътрешното търсене“, посочват от Ройтерс.

Повечето световни лидери вчера изразиха тревогата си от липсата на напредък в справянето с дълговата криза в еврозоната.

„Очакваме Европа да ни каже какво възнамерява да направи“, заяви президентът на Световната банка Робърт Зелик.

Паскал Лами, генерален директор на Световната търговска организация, предупреди за опасността от разпространение на кризата в еврозоната. Лами каза, че волатилността и несигурността в световен мащаб подхранват тенденцията за протекционизъм, която не само води до поставяне на препятствия пред свободната търговия, но и започва да я свива.

Канадският премиер Стивън Харпър призова лидерите на еврозоната да осъществят структурни промени за разрешаване на дълговата криза.

Барозу обаче представи силна защита на досегашното справяне на Европейския съюз с кризата. „Честно казано, не сме дошли тук, за да получим уроци по отношение на демокрацията или за това как да се справяме в икономическо отношение“, подчерта той.

По думите му световната криза не се е зародила в Европа. „Кризата тръгна от Северна Америка и много от нашите финансови сектори бяха заразени от, да ги наречем, нестандартните практики в определени сектори на финансовия пазар“, припомни той.

Председателят на ЕК добави, че очаква лидерите на страните от Г-20 „да се обявят ясно в подкрепа на подхода, следван от Европа“.

Междувременно руският президент Владимир Путин призова за правила, които да позволяват политика на протекционизъм в страни, изправени пред финансова криза.

„Време е да спрем да се преструваме и да предложим честно споразумение за приемливо ниво на протекционистични мерки, които правителствата могат да предприемат, за да запазят работните места в период на световна криза“, изтъкна Путин.

„Това е особено важно за Русия, тъй като нашата страна ще се присъедини през тази година към Световната търговска организация и ние възнамеряваме да вземем дейно участие в обсъжданията за бъдещите правила на световна търговия“, добави той.

Според дипломатическия кореспондент на ВВС в Лос Кабос Бриджит Кендъл обаче, за форум, който винаги е твърдял на висок глас, че свободната търговия е двигател на растежа, тези думи са най-малкото еретични, като американският президент Барак Обама вече посочи колко е важно да бъде избегнат протекционизмът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
kanartikin
преди 11 години
Братле, ако искаш да оправдаеш псевдонима си, а и за да не подвеждаш аудиторията с неща за които си повече убеден, а не подготвен, погледни графиките на евро към йена и франк, долар към йена и франк, както и паунд към йена и франк и тогава говори за война между евро и долар. Казаното от тебе е несериозно. Те са в явна колаборация за срам на всичко което прокламират като свободен пазар, конкуренция и демокрация.Ако искаш, ще ти ги пратя на Л.С.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Накрая ще ни докарат още някоя война, когато на някои му избият балансите и вземе властта. Като гледам Оланд как я кара ще завлече цяла европа с този комунизъм, който представя за разстеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Просто сме във валутна война , проблема е коя валута да се обезцени - еврото или долара. Естественно от Европа искат долара , това е причината за кризата и ЕЦБ въпреки нея държи 1% лихва по еврото , а при така срутена икономика лихвата трябва да бъде отрицателна като условие за възтановяване.Държавните дългове очевидно е безсмислено да се повишават и практиката дефицитите да се запълват с продажба на ДЦК води до икономическа разруха , но те продължават с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
kanartikin
преди 11 години
"""В документа се добавя, че ако ръстът се забави, страните с високи нива на държавен дълг трябва да останат в готовност за съгласуване и осъществяване на неограничени фискални действия в подкрепа на вътрешното търсене"",Тези не схващат нещо простичко.Предлагането зависи от търсенето.Ако няма търсене//без да коментирам причината// каквито и пари да осигурят и навивки и шпагати и примамки и кълчения, пак няма да стане, защото не можеш да изнудиш някой да купува когато не иска да прави // не казвам че не може// това.Каруцата стои зад коня, а не пред него.Да престанат да се месят и спасяват зорлен протежетата си с парите на другите. Безсрамници и демагози.Свободен пазар ли...срам и смях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Г20? 20 ***? Или статията е написана не до там добре, или на тази среща са обсъждали тотални глупости. И както винаги само са си говорили. -------------------------В документа се добавя, че ако ръстът се забави, страните с високи нива на държавен дълг трябва да останат в готовност за съгласуване и осъществяване на неограничени фискални действия в подкрепа на вътрешното търсенеТова какво ще рече??? Който се чувства зле да сваля основни лихви и да печата масово пари ли?? Как 2 световни войни не научиха тези ид*оти на нещо. Или може би ги е научила? Когато нещо е изградено вече и не може да се надгражда е време да се сравни със земята и да се почне наново??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още