IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Финк: Отрицателните лихви може да подкопаят икономическия растеж

Според изпълнителния директор на BlackRock ниските лихви пречат на вложителите да получат възвращаемостта, която очакват, за да се подготвят за пенсия

17:19 | 11.04.16 г. 5
<p>
	Лари Финк. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лари Финк. Снимка: Архив Ройтерс

Отрицателните лихвени проценти рискуват да навредят на потребителските разходи и на икономическия растеж, който иначе би трябвало да стимулират. Това пише Лари Финк, изпълнителен директор на най-голямата корпорация за управление на активи BlackRock, в писмо до инвеститорите, цитирано от Financial Times. Според него не се обръща достатъчно внимание на ефектите от отрицателните лихви върху навиците за спестяване.

По-рано Международният валутен фонд (МВФ) също предупреди, че има граници на това докъде и колко дълго може да продължава политиката на отрицателни лихви. Фондът заяви, че въвеждането на отрицателни лихви от банки като Японската централна банка като цяло засега има положителен ефект, но същевременно подчерта, че може да се достигне критична точка, когато хората ще започнат да трупат спестявания. 

Според Финк ниските лихви пречат на вложителите да получат възвращаемостта, която очакват, за да се подготвят за пенсия. Затова са принудени да пренасочват средства от разходното перо към спестявания.

„Имаше широка дискусия за това доколко ниските лихви са допринесли за инфлацията в цените на активите“, пише Финк. „Вниманието, което се обръща на негативните страни на тези лихви, обаче въобще не е достатъчно, особено що се отнася до способността на инвеститорите да спестяват и да планират бъдещето“, допълва той.

Финк обяснява, че средностатистическият 35-годишен човек трябва да спестява три пъти повече, за да получи същата пенсия, когато дългосрочните лихвени проценти са 2%, отколкото когато са били 5%. „Действителността има сериозни въздействия върху икономическия растеж: потребителите, които спестяват за пенсия, трябва да свият разходите... Парична политика, която трябва да стимулира растежа, всъщност рискува да понижи потребителските разходи“, посочва Финк.

Японската централна банка, Европейската централна банка и още четири банки по света въведоха отрицателни овърнайт депозитни лихви в опит да насърчат икономическия ръст и да повишат очакванията за инфлацията. Този експеримент в паричната политика трябваше да насърчи банките да кредитират, но въвеждането му предизвика и съмнения за ефективността му, както и опасения за влиянието върху печалбите на банките, припомня FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 7 години
рипъл даун икономиката на фриидман емплементирана от рейгън разкара мамата на "развития" свят за 40години с подкрепа на "лидери" като тачър, горбачов и др долни и глупави политици, които последваха ролямата грешка - така е кризат е системна, атанасио и неолиберизма е гршката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Единственото решение за пенсионната система е всеки да си има лична сметка и т.н. обяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714Почвам от далече защото от юрид.гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД 2 500 000 бълг.граждани с доход под 296лв. - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/2-243-lv-na-mesec-sa-neobhodimi-za-normalen-jivot-na-chetirichlenno-domakinstvo-205115/ДА ПОВТОРЯ - ТЪЙ КАТО КРИЗАТА Е СИСТЕМНА(коментар 1) ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ ЩЕ ФАЛИРАТ и това е по-малкият проблем НО МОГА ДА ОПРАВЯ НЕЩАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
scott
преди 7 години
о, ще има!китайци, африканци, източноевропейци. ако требва ше разориме и убиеме още хора, само за да може, после унизени да ни работът за паница леща.....арбайт махт фрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
divo
преди 7 години
Този умник дали наистина не разбира, че основния въпрос не е колко пари носят парите, а дали ще има нещастници, които да искат да произведат стоки и услуги, които да се купят с тези пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Поради системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441всички пенсионни фондове ще фалират В началото на предаването ''Boom and Bust'' г-н Хитов обяснява ,че икономиката не е система в равновесие и в 16 минута го каза точно ,че мейнстрима не разбира проблема(системната криза) в който е попаднало човечеството ,и че се губи време - https://***.youtube.com/watch?v=jGSuCc9xBRY&list=A7F55FC7ED20B160Съотношението на капит. пазар спрямо БВП в САЩ 143% ,Англия 133% ,Китай 80% - http://***.infograf.bg/article/1441689354958БАЛОНИ ,БАЛОНИ Частните фондове САЩ 85% спрямо БВП , Англия 105% - http://***.infograf.bg/article/1430806211209
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още