IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Протекционизмът може да застраши световния растеж

Очакваният скок за 2018 г. и 2019 г. ще забави темпа си, предупреди управляващият директор на МВФ

21:20 | 15.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управляващият директор на Международни валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди днес настоятелно, че има опасност протекционизмът да постави под въпрос световния икономически растеж. Това става дни преди срещата на високо равнище на финансовите министри от Г-20, информира AFP.

"Макар слънцето все така да грее над световната икономика, на хоризонта се събират все повече облаци", написа в пост Лагарад.

"Скокът, очакван за 2018 г. и 2019 г., ще забави темпа си. Това усложнява перспективите в средносрочен план за редица страни и най-вече за напредналите икономики", допълва Лагард, припомняйки, че МВФ преразгледа към повишение растежа на световната икономика за тези две години до 3,9 на сто.

Финансовите министри и централните банкери на Г-20 се събират в Буенос Айрес идната седмица и се очаква да обсъдят мерките, необходими за запазването на сегашния темп на икономически растеж на фона на напрежението по търговски въпроси, неотдавнашния пик на нестабилността на финансовите пазари и геополитическата несигурност, пише БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още