IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Никога не съм оказвала натиск за манипулиране на данни

Управляващият директор на МВФ категорично отрече обвиненията, които ѝ бяха отправени по-рано тази седмица

12:51 | 18.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева отрече обвиненията, че е оказала натиск върху екипа на Световната банка да променят данните в полза на Китай по времето когато е била главен изпълнителен директор на СБ. Това се случи, след като изпълнителният съвет на МВФ започна официално разглеждане на въпроса, предава Ройтерс.

Георгиева използва предварително планирана среща на 2700 служители на МВФ, за да адресира констатациите на независим доклад, публикуван в четвъртък, относно нередностите в данните в понастоящем отменената класация „Doing Business“ на Световната банка относно бизнес климата.

"Позволете ми да го кажа много просто. Не е вярно. Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху служителите да манипулират данни", каза Георгиева пред представители на МВФ, сочат документи от срещата, предоставени на Ройтерс.

Коментарът ѝ се простря отвъд изявлението, публикувано в четвъртък, в което се казва, че тя не е съгласна с изводите от доклада, изготвен от адвокатската кантора WilmerHale по искане на комисията по етика на Световната банка.

Докладът сочи, че Георгиева и други висши служители на Световната банка са упражнявали „неоправдан натиск“ върху служителите, за да повишат позицията на Китай в класацията на икономиките.

Пред служителите на МВФ Георгиева заяви, че високо цени данните и анализа и не притиска персонала да ги променя.

WilmerHale обяви, че вече работи по втори доклад, който ще се занимава с "потенциални нарушения на служителите" във връзка с нередностите в данните.

Етичната комисия към изпълнителния съвет на МВФ разглежда доклада, обяви в петък говорителят на фонда Гари Райс. Георгиева е информирала борда за обвиненията на Световната банка в четвъртък.

„Като част от обичайната процедура по такива въпроси, комисията по етика ще докладва на борда“, добавя Райс, но не разкрива кога се очаква развитие по въпроса.

Базираната във Вашингтон Световна банка е търсила подкрепа от Китай за голямо увеличение на капитала по онова време – усилие, което Георгиева като главен изпълнителен директор и Джим Йонг Ким, като президент на СБ, са съблюдавали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Какво друго ще каже криСТАЛИНКА? Нали с тази извратливост печели кариера дотук? Даже не е интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още