IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Малките държави се нуждаят от солидарността на големите

Основната ни цел е да създадем изгоден поток от средства чрез даване на заем на специални права на тираж, каза директорът на МВФ

13:06 | 18.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Държавите, намиращи се на малки острови, и държавите с ниски доходи бяха много уязвими още преди началото на пандемията и климатичната криза. Най-голямото ми притеснение е дали светът ще признае отговорността на всички нас да подкрепим тези страни и ще създаде ли среда, в която те да се развиват успешно. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пред Bloomberg Сингапур.

Тя подчерта, че именно тези малки страни разполагат с ограничени фискални възможности, много от тях имат висока задлъжнялост и са поразени от множество шокове.

„В света, в който живеем, шоковете са често срещано явление. Те засягат всички нас. Но тази група държави е засегната най-много. Те, разбира се, трябва също да направят това, което се изисква от тях, но поради величината на сътресенията, малките държави се нуждаят от солидарността на останалата част от света. Те трябва да могат да разчитат на нас“, каза Георгиева.

Относно осигуряването на буфер и държавите, които получават специални права на тираж (СПТ), директорът на МВФ обясни, че главната цел е да се подсилят резервите.

„Това е най-голямото в историята на МВФ разпределение на СПТ - 650 милиарда долара. Разпределените средства след последната глобална финансова криза бяха 250 млрд. долара. Това е най-голямата рецесия, която сме преживявали, и именно по тази основателна причина осигуряваме най-съществено увеличение на резервите. Така че, в средата на август тези държави ще получат така необходимата глътка свеж въздух, като се възползват от разпределението на специалните права на тираж“, каза Кристалина Георгиева. 

Тя призна, че има още какво да се прави по този механизъм и изрази надежда, че държавите, които получат специалните права на тираж, но не се нуждаят от средствата за попълване на резервите си, ще дадат назаем част от тези средства на държавите, които имат нужда от тази финансова помощ.

„Нашата цел е да създадем много изгоден поток от средства чрез даване на заем на СПТ. И, разбира се, предстои да се уточнят подробностите, но ние търсим начин да дадем възможност на тези държави да се възползват от много ниски лихви - настоящият лихвен процент на СПТ е 5 базисни пункта - и да направим така, че да можем да договорим падежи, които са по-подходящи за нуждите на тези страни. С други думи – да им се даде възможност да се възползват от тези ресурси, за да стимулират растежа, който да спомогне за попълване на техните финанси и възстановяване на тяхната финансова устойчивост“, обясни директорът на МВФ.

Кристалина Георгиева коментира и последната среща на Г-7. Според нея основният сигнал, който страните членки са отправили е, че насърчават МВФ да работи за осъществяването на целта за даване на заеми от СПТ на стойност 100 милиарда долара от държави, които ги имат, но не се нуждаят от тях на такива, които ги нямат, но имат нужда от тях.

„Това означава, че сме на прав път за използването на СПТ за даване на заеми по начини, които са извън първоначалното споразумение, т.е. да се увеличи даването на заеми с по-благоприятни условия на държави с ниски приходи“, каза тя.

По думите ѝ очевидно има напредък и в позицията на Г-7 по отношение на климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още