IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компания за водород може да стане първото ВЕИ публично дружество в Австралия

Infinite Blue Energy, която произвежда „зелен“ водород, се подготвя за първично публично предлагане през първото тримесечие на 2021 г.

10:38 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Производителят на водород Infinite Blue Energy планира да осъществи първично публично предлагане (IPO), което би го превърнало в първата компания за възобновяема енергия с нулеви емисии, регистрирана на австралийската фондова борса, съобщава Bloomberg. 

Базираната в Пърт група иска да набере 2 млн. австралийски долара (1,45 млн. долара) чрез частна продажба на акции преди самото IPO за подпомагане развитието на водородно ѝ съоръжение в Западна Австралия, което работи изцяло с възобновяема енергия. Компанията планира листване на индекса ASX през първото тримесечие на фискалната 2021 г., преди старта на производството във въпросното съоръжение, планиран за 2022 г.

Съоръженията за соларна и вятърна енергия ще бъдат разположени на място, където Infinite Blue Energy ще произвежда повече от 25 тона водород на ден.

Търсенето на „зелен“ водород (водород, произведен от възобновяема енергия – бел. ред.) далеч надхвърля доставките, изтъкват от компанията в презентация. Нейният първи проект Arrowmith ще може да задоволи едва 4% от поръчките на водород.

По-голяма част от производството на водород по света се осъществява чрез употребата на изкопаеми горива, но нарастващия капацитет на соларни и вятърни мощности в Австралия могат да се превърнат в база за стабилен растеж на зелен водород, произвеждан чрез електролиза.

По-рано тази година правителството на страната обяви създаването на фонд в размер на 300 млн. долара за насърчаване на развитието на водородната индустрия и износ на водород през следващото десетилетие.

Infinite Blue Energy заяви, че е в преговори с местната индустрия за доставка на гориво чрез съществуващата газопреносна инфраструктура, както и тази на транспортния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още