IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията в ООН за разследване на химическите атаки в Сирия прекрати работа

Срокът за работа на комисията изтече без споразумение за удължаване на мандата ѝ

09:15 | 18.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съвместният механизъм на Организацията на обединените нации (ООН) и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за разследване на химически атаки в Сирия прекрати официално работата си, предава ТАСС.

Срокът на пълномощията на комисията, която обвини властите в Дамаск, че неведнъж са прибягвали до бойни отровни вещества, изтече в полунощ по нюйоркското време (5 часа по Гринуич тази сутрин). Съветът за сигурност на ООН не успя да се споразумее за удължаване на мандата й.

Стефан Дюжарик, говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, потвърди прекратяването на работата на Съвместния механизъм, предава БТА.

Дискусиите в ООН продължиха до последния момент. Консултациите при закрити врата започнаха веднага след заседанието, на което Русия наложи вето на предложената от Япония резолюция за техническо удължаване на мандата на комисията с 30 дни, припомня ТАСС.

Според дипломатически източник са били обсъждани иновативни решения, които биха позволили удължаване на работата на комисията без да се приема резолюция.

Не е изключено Съветът за сигурност да се събере на заседание, за да възстанови работата на Специалния механизъм за разследване след изтичането на срока на мандата му, отбелязва ТАСС.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обаче предупреди тази вечер, че Москва няма да допусне удължаването на работата на комисията в сегашния й вид. 

Русия наложи вето в Съвета за сигурност на ООН на предложенана от Япония резолюция за подновяване на мандата на анкетната комисия за използването на химически оръжия в Сирия.

През последните два дни Москва наложи два пъти вето на опити за удължаване на мандата на международната комисия Русия е един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, притежаващи право на вето.

Предложението на Токио за удължаване на мандата на комисията с 30 дни беше опит за спечелване на време, през което Съветът за сигурност на ООН да постигне консенсус, отбелязва ДПА.

Резолюцията беше подкрепена от 12 страни. Русия и Боливия гласуваха против, а Китай се въздържа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още