IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са 4-те най-големи риска за развиващия се свят?

Представянето на нововъзникващите пазари през първото полугодие бе силно, но тенденцията може и да бъде нарушена

08:36 | 07.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои са 4-те най-големи риска за развиващия се свят?

Развиващите се пазари сe върнаха обратно към растеж през тази година, но инвеститорите трябва да действат внимателно, за да избегнат нов срив през второто полугодие, пише CNN Money.

Измерващият представянето на развиващите се пазари индекс на MSCI нарасна с 6% от 1 януари досега, за да достигне до нива, невиждани през последната година. Пазарите в някои страни се справиха дори много по-добре – борсите в Турция и Индонезия растат с по 14%, а Индия постигна невероятния ръст от 22 на сто.

Кои са основните рискове, пред които се изправят развиващите се пазари?

Затягането на монетарната политика на Федералния резерв на САЩ

Развиващите се пазари бяха стъписани от действията на централната банка в края на миналата година. Основните опасения бяха, че намаляването на потока от лесни пари ще ограничи инвеститорския апетит за риск. Според старши валутния анализатор от FxPro Ангъс Кембъл бавният и стабилен подход на Джанет Йелън, която пое контрола над Фед в началото на годината, е успокоил инвеститорите.

"Управлението на изходящия поток от инвестиции е от ключово значение, за да се избегне всякаква възможност за разрастване на кризата в развиващия се свят", посочи експертът.

Евтините пари на централна банка изпратиха надолу доходността по държавните облигации и насърчиха инвеститорите да търсят по-рискови експозиции в акции, най-вече в развиващия се свят.

Въпреки това Фед се насочва към прекратяване на стимулите по-късно тази година, а инвеститорите вече ще ослушват кога ще дойде момента за покачване на лихвените проценти в САЩ. Това повиши интереса към държавните ценни книжа, които достигнаха няколкомесечни върхове през тази седмица, подкрепени от добрите данни за заетостта.

Политическите рискове изобилстват

Някои от най-големите развиващи се икономики, това число Индонезия, Турция и Бразилия, са изправени пред решаващи избори.

На 9 юли азиатската страна ще избере новия си президент, като проучванията на общественото мнение показват победа на пропазарни ориентирания Джоко Видодо. Едно евентуално негово поражение обаче може да подтикне големите инвеститори да продават.

В Турция премиерът Реджеп Тайип Ердоган се очаква отново да спечели президентските избори на 10 август. Разногласията на министър-председателя с антиправителствени настроените протестиращи стреснаха пазарите през миналата година. Проблем е и влиянието му върху централната банка, въпреки че на хартия органът е напълно самостоятелен и непартиен.

Президентските избори в Бразилия през октомври също излагат инвеститорите на риск. Очаква се Дилма Русеф да спечели втори мандат, но икономисти предупреждават, че нейната съдба може и да зависи от представянето на Бразилия на Световното първенство. Ако латиноамериканската страна не стане шампион, това може да предизвика нова вълна от обществен гняв заради огромните разходи за домакинството на турнира.

Несигурното представяне на световната икономика

Дълбоките икономически предизвикателства, като например забавяне на растежа, ръст на инфлацията и зависимостта от чужди капитали, могат да се завърнат с още по-голяма сила в някои от развиващи се пазари през следващите месеци.

Бразилия, Индия, Индонезия, Турция и Южна Африка бяха назовани през миналата година от Morgan Stanley като "крехките пет". Ситуацията се промени значително от тогава, но рисковете неминуемо остават.

"Нито една от тези пет страни не успяха да излезе от клуба на "крехките пет"", посочи Волфганго Пиколи от Teneo Intelligence.

И все пак, икономическите перспективи пред Индия поеха нагоре, след като новият министър-председател Нарендра Моди бе избран с обещанието за широкопрофилни реформи. Следващият ход от новото правителство ще бъде представянето на проектобюджета на азиатската страна на 10 юли.

Повишаване на цената на петрола

Инвеститорите изглежда са притеснени от продължаващата криза в Ирак. Цената на петрола се покачи за кратко през юни, след като ислямски екстремисти превзеха северната част на Ирак. Въпреки това цената на "черното злато" отстъпи леко, отчасти поради сигналите, че Либия може да възобнови износа.

Всяко значимо прекъсване на износа на петрол от Ирак – вторият по големина производител сред страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще изпрати цените на международните пазари нагоре, което от своя страна ще подкопае глобалния растеж.

"Развиващите се пазари, които са силно зависими от вноса на петрол, като Турция и Индия, ще пострадат най-много", каза Крейг Ботъм, икономист за развиващите се пазари в Schroders.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още