IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои брокери измамници ще останат завинаги в историята със своите сделки?

Oбществеността често им симпатизира, защото действията им обикновено са продиктувани не от алчност, а от страст за победа

09:25 | 10.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Кои брокери измамници ще останат завинаги в историята със своите сделки?

Всички знаят, че търговията на финансовите пазари носи риск от сериозни загуби. Брокерите измамници обаче се отличават от всички останали пазарни участници по прекалено големите рискове, които поемат, и по своята безотговорност. Те имат навика да сключват големи сделки без разрешението на компанията, за която работят, които се разкриват едва при натрупването на огромни загуби, пише CNBC.

Въпреки това обществеността често им симпатизира, защото действията им обикновено са продиктувани не от алчност за пари, а от желание за победа.

През тази седмица започна делото срещу 33-годишния брокер Жером Кервиел, чиито сделки донесоха на френската банка Societe Generale загуба от 4,9 млрд. евро през 2008 г. Историята обаче показва, че той е само един от многото нелоялни брокери в историята на финансовия свят.

Нелоялните брокери често нарушават лимитите за сключване на сделки, а след това намират начини да го покрият. Тяхната дейност е в сивата зона между гражданската и наказателната незаконосъобразност, защото брокерът е законен служител на компания, но сключва сделки от нейно името без разрешението на работодателя.

Ето кои са най-печално известните нелоялни брокери, които ще останат в историята със своите сделки.

Ник Лийсън
Размер на причинените загуби: 1,3 млрд. долара

Ник Лийсън е може би най-известният брокер измамник за всички времена. Той причини фалита на 233-годишната английска банка Barings заради губещи залози върху фючърси на японския индекс Nikkei 225 през 1993 г. Натрупаните загуби за 1,3 млрд. долара са повече от целия капитал и резерви на банката. В крайна сметка той е арестуван във Франкфурт и прави опити да избегне екстрадиране в Сингапур, но не успява. През декември 1995 г. съд в Сингапур му присъжда шест и половина години затвор. През 1999 г. неговата история е пресъздадена във филма “Rоgue trader” с участието на Юън Макгрегър.

Жером Кервиел
Размер на причинените загуби: 6,7 млрд. долара*

Брокерът на ценни книжа в Societe Generale натрупва загуба за 6,7 млрд. долара от неоторизирани сделки през 2008 г. Според банката той е търгувал успешно през 2007 г., но след това е превишил своите права с неразрешена търговия. Ако се изключи схемата на Понци на Бърнард Мадоф, то загубите, причинени от Кервиел, са най-големите в банковата история.

Ясуо Хаманака
Размер на причинените загуби: 1,8-5 млрд. долара

Ясуо Хаманака е начало на звеното на японския холдинг Sumitomo за търговия с метали. То контролира 5 на сто от предлагането на мед в света. Известен още като "Г-н Мед", той често използва това влияние, за да манипулира пазара чрез Лондонската метална борса, където се определя цената на медта в целия свят. Хаманака държи цената на метала изкуствено висока в продължение на почти цяло десетилетие до 1995 г., което му носи огромни печалби.

Когато Хаманака е отстранен от позицията си заради подозренията на регулаторите, цената на медта се срива и Sumitomo обявява, че е загубила повече от 1,8 млрд. долара и сумата може да се увеличи до 5 млрд. долара. От компанията заявяват, че Хаманака е нелоялен брокер, и че не са наясно с дейността му. Репутацията на бизнес групата обаче пада, защото обществеността не вярва, че Sumitomo не е наясно с действията на Хаманака, от които е печелила в продължение на години.

Лиу Циубин
Размер на причинените загуби: неизвестен

За китайския трейдър Лиу Циубин се знае само, че е продавал мед, която той не притежава, от името на китайската държава. През 2005 г. Кибинг прави огромен залог за около 200 хил. тона, че цената на медта ще падне. Тя обаче продължава да върви нагоре, а това носи огромни загуби на китайската държава.

Според източници от Лондонската метална борса Лиу, който е имал над десетгодишен опит на пазара на метали, е изчезнал малко преди измамата да се разкрие. Следите сочат, че той е служител на Бюрото по държавния резерв на Китай, но китайското правителство отрича съществуването му. Загубите, причинени от него, както и местонахождението му, си остават загадка.

Джон Руснак
Размер на причинените загуби: 691 млн. долара

Джон Руснак е бивш валутен дилър от банката Allfirst, част от Allied Irish. Той прави грешни залози върху японската йена и, вярвайки в нейното поскъпване, забравя да хеджира своите форуърдни договори. Когато вижда трупащата се загуба, той се паникьосва и въвежда в системата фалшиви опции, които да хеджират позициите му. Когато банката моли Руснак да закрие позиции, за да освободи малко капитал, измамата е разкрита. Той е осъден на седем и половина години затвор за банкова измама.

Брайън Хънтър
Размер на причинените загуби: 6,6 млрд. долара

Залозите на бившия брокер във фалиралия щатски хедж фонд Amaranth върху природния газ носят 6,6 млрд. долара загуби през 2007 г. Хънтър в момента чака Федералната комисия за енергийно регулиране в САЩ (FERC) да излезе с окончателно решение във връзка с предполагаемото манипулиране на цените на природния газ. Съдебен процес срещу него заведе и Комисията по търговия със стокови фючърси (CFTC). И двете дела са граждански, а междувременно Хънтър все още търгува активно на пазарите.

Тошихиде Игучи
Размер на причинените загуби: 1,1 млрд. долара

Брокерът на японската банка Daiwa Тошихиде Игучи причинява 1,1 млрд. долара загуби, идващи от около 30 хил. неразрешени сделки, които той сключва през дългия период от 11 години. През септември 1995 г., опасявайки се от вредите, които може да причини на банката, Ичуги написва 30 страници писмо изповед до ръководството на Daiwa, в което обяснява подробно какво се е случило. През 1997 г. той е осъден на четири години затвор, но е пуснат предсрочно през 1999 г., когато започва нов живот като писател.

Питър Йънг
Размер на причинените загуби: 317 млн. долара

Може би най-ексцентричната история в света на измамните брокери е тази на Питър Йънг. Той управлява 1,2 млрд. долара във фонда Morgan Grenfell Asset Management в Лондон, който е дъщерно дружество на Deutsche Bank. Йънг незаконно спекулира с акции, които не са листнати на фондовата борса, и използва система от варанти, за да насочва пари от фонда към собствената си сметка. Въпреки измамата, той не е даден под съд заради поставената му диагноза като аутист и опитите да смени своя пол. Morgan Grenfell пък получават глоба от рекордните 2 млн. лири от финансовите регулатори и плащат още 1 млн. лири за нарушаване на правилата на Лондонското сити.

Братята Хънт
Размер на причинените загуби: неизвестен

В края на 70-те и началото на 80-те години на 20-ти век братята Нелсън и Хърбърт Хънт се опитват да манипулират пазара на сребро. Те смятат, че инфлацията по онова време ще направи среброто сигурно убежище, подобно на златото, и затова започват да купуват сребро, както и фючърси върху метала. В един момент те държат повече от половината от търгуваното сребро в света. В резултат на това цената на метала се повишава от 11 долара за тройунция през септември 1979 г. до около 50 долара в началото на 1980 г. През март 1980 г. обаче цената му се срива под 11 долара за тройунция. Голяма част от спада идва в един ден, известен като "Сребърния четвъртък".

Тогава братята Хънт са обвинени от Конгреса в манипулация и са принудени да обявят фалит. Въпреки че губят милиарди долари заради измамата, те са все още богати по стандартите на повечето хора.

Джонатан Бън
Размер на причинените загуби: 3,91 млрд. долара

Бившият брокер на Lewis Charles Securities е изправен пред наказателното разследване в момента, което е свързано със загубите от 3,91 млрд. долара, причинени от къса позиция върху 6,95 млн. акции на HSBC. След разкриването на измамата той получава забрана да работи в сектора на финансовите услуги от регулаторните органи във Великобритания.

* Загубата на Жером Кервиел от 4,9 млрд. евро се равнява на 6,7 млрд. долара по осреднения курс евро – долар през тази година, но към момента на нейното установяване е била равностойна на 6 млрд. долара. Ако се гледа първата стойност, тогава причинената от неговите сделки загуба е най-голяма сред всички разглеждани случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Петър Караиванов
преди 13 години
Явно не сте чували за Милкен ?! Или за Максуел и Марк Рич?!А Кервиел и Лийсън са само фигуранти. Зад тях стоят истинските кукловоди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още