IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключови рискове преди IPO-то на Saudi Aramco

Саудитският производител се опасява от държавна намеса, тероризъм, влиянието на климатичните промени

16:07 | 10.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролната компания Saudi Aramco се подготвя за различните сценарии след осъществяването на едно от най-големите IPO-то в историята. Саудитският производител се опасява от различни рискове като държавна намеса, тероризъм, влиянието на климатичните промени и други, съобщава Bloomberg.

Политически бунтове или терористични атаки като нападенията от септември срещу нефтопреработвателна платофрма на Saudi Aramco биха нанесли тежки материални щети и биха ударили пазарната цена на акциите, обясняват от компанията.

Също така саудитското правителство определя максималното ниво на производство на петрол в страната и държавното финансиране е пряко свързано с индустрията.

Опасенията за влиянието на климатичните промени могат да ограничат глобалното търсене на базирани на въглеводород продукти. Борбата срещу климатичните изменения би довела и до съдебни процеси срещу Saudi Aramco и дъщерните ѝ дружества. 

Aramco се споразумя да плаща по 100 млн. долара на година на Министерството на енергетиката за изследователска и консултантска дейност.

Важно е да се отбележи, че Saudi Aramco плаща дивиденти на акционерите и правителството в Рияд в американски долари. Ако саудитският риал спре да бъде свързан с американския долар, изплащането на дивидентите би било много по-скъпо, обясняват от компанията. Това би ударило финансовата позиция на петролния производител.

Миналата неделя пазарният регулатор на Саудитска Арабия одобри листването на саудитската фондова борса.

IPO-то бе отложено само дни преди очакваното си стартиране през октомври, след като се появиха съмнения за изпълнението на оценката от 2 трлн. долара, която заложи саудитският принц Мохамед бин Салман за енергийния гигант. Според анализатори обаче по-реалистична цифра е по-близо до 1,5 трлн. долара. Според запознати кралството вече е готово да приеме и оценка от 1,6 трлн. долара до 1,8 трлн. долара.

Още новини и анализи вижте в Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още