IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключови нефтени компании прекратяват операции в Либия

Подразделение на BASF обяви, че прекратява добива на петрол в Либия, възлизащ на 100 хил. барела на ден

17:07 | 21.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Ключови нефтени компании прекратяват операции в Либия

Wintershall, подразделението за проучване на нефтени и газови находища на BASF, се готви да прекрати операциите си в Либия и да евакуира чуждестранните служители на компанията заради ескалиращото насилие в третия по-големина производител на петрол в Африка, съобщи Ройтерс.

Wintershall обяви, че прекратява добива на петрол в Либия, възлизащ на 100 хил. барела на ден.

Други компании, включително Royal Dutch Shell и OMV, също обявиха, че евакуират чуждестранните си служители.

Норвежката Statoil, австрийската OMV и британско-холандската Dutch Shell започнаха евакуация, след като стана ясно, че стотици антиправителствени демонстранти са били убити във втория по големина либийски град Бенгази. В неделя протести избухнаха и в столицата Триполи.

Решението на Wintershall чувствително понижава добива в Либия, по-голямата част от който се изнася за Европа. След Нигерия и Ангола Либия е третият по големина производител в Африка с продукция от около 1,6 млн. барела на ден.

По-голямата част от нефтените находища на Либия са разположени в източната част на страната, на юг от Бенгази, който от вчера не е под контрола на силите, верни на управляващия страната от 42 години полковник Муамар Кадафи.

Британската BP, която не разработва нефтени находища в Либия, но изгражда нефтена платформа в либийския шелф в Средиземно море, също е прекратила дейността си.

По нова информация на руската агенция Интерфакс Газпром също е взел решение за отзоваване на своите служители в Либия. Тази сутрин от Газпром заявиха, че няма да изтеглят служителите си от страната. Според информация от италиански медии енергийната компания Eni през последните часове също е решила да изтегли служителите си от Либия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
creepazoid
преди 13 години
Най-много ще намаже крал Фахт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Ники кънчев: Кой ще намаже най-много от подобни конфликти?а) Американски Петролни Компанииб) Британски Петролни Компаниив) Руски петролни компанииг) всички отговори са верни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още