IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще освободи американската соя и свинско месо от допълнителни мита

Това е нов признак за смекчаване на напрежението между двете най-големи икономики в света

17:27 | 13.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай ще освободи някои американски селскостопански стоки от допълнителни мита, съобщи официалната осведомителна агенция Синхуа. Това е пореден признак за смекчаване на напрежението между Китай и САЩ преди новия кръг от преговори за прекратяване на търговската война, съобщава Ройтерс.

САЩ и Китай направиха жестове на помирение, като Китай възобнови покупките на американски селскостопански стоки, а американският президент Доналд Тръмп отложи повишаването на митата върху някои китайски стоки.

Китай наложи допълнителни мита от 25% на американски земеделски продукти, включително соя и свинско месо, през юли 2018 г. Страната повиши налозите върху соята с още 5%, а върху свинското месо – с още 10%, на 1 септември.

„Китай подкрепя съответните компании, като купува известни количества соя, свинско месо и други земеделски продукти от днес в съответствие с пазарните принципи и правилата на СТО“, съобщи Синхуа, като допълни, че Комисията по митническите тарифи към Държавния съвет в Китай ще изключи допълнителни налози върху тези стоки.

Китай има „широки перспективи“ за внос на висококачествени американски земеделски стоки, съобщи Синхуа, като се позова на неназовани източници.

Епидемия от смъртоносната Африканска чума по свинете, която унищожи една трета от свинете в Китай от средата на 2018 г. насам, тласна цените на свинското месо в страната до рекордни равнища и създаде необходимост от доставки от чужбина.

Очаква се Китай да увеличи и покупките на соя, която в исторически план е най-ценният износен земеделски продукт на САЩ. Азиатската страна до голяма степен избягваше да го купува след началото на търговската война миналата година.

Преди съобщението за освобождаването на още стоки от допълнителни мита китайски компании са купили американска соя, равняваща се на десет натоварени кораба, в четвъртък. Това са най-големите покупки от юни насам.

„Надяваме се, че САЩ ще удържат на думата си и ще изпълнят обещанието си да създадат благоприятни условия за сътрудничество в областта на земеделието между двете страни“, казва се в доклада.

По-нископоставени официални представители на САЩ и Китай се очаква да се срещнат следващата седмица във Вашингтон преди разговорите между висши преговарящи в областта на търговията в началото на октомври.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи вчера, че предпочита обхватно търговско споразумение с Китай, но не изключи възможността за преходно споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още