IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да инвестира до 10 млрд. долара в IPO-то на Aramco

Сред участниците в обсъжданията за изкупуване на акции на Aramco са китайският Фонд "Пътят на коприната", Sinopec и суверенният фонд China Investment Corp

20:30 | 06.11.19 г.
<p>
	<em>Снимак: Ройтерс</em></p>

Снимак: Ройтерс

Китайски държавни дружества водят разговори за инвестиции между 5 и 10 милиарда долара в планираното първично публично предлагане (IPO) на саудитския петролен гигант Aramco, съобщи Bloomberg, позовавайки се на информация от източници, запознати с темата. 

Според информацията сред участниците в обсъжданията за изкупуване на акции на Aramco са пекинският Фонд "Пътят на коприната", китайският държавен производител на петрол Sinopec Corp и суверенният фонд China Investment Corp.

Ангажименти все още не са поети официално, а групата на инвеститорите и размерът на вложенията в крайна сметка ще зависят от китайското правителство, се допълва в публикацията.

В неделя Aramco, най-печелившата компания в света, получи зелена светлина за излизането си на вътрешната борса, което има потенциала да бъде най-голямото IPO в света. Стъпката е част усилията на кралството да диверсифицира икономиката си, разчитаща на петрола.

Правителството обмисля да листне само 2%, а не целия капитал на дружеството, като ще има едногодишно ограничение да продава допълнителни акции, според източници.

Така дебютът на саудитския петролен гигант на борсите ще се различава от други IPO-та, тъй като обикновено публичните компании предоставят целия си акционерен капитал за търгуване на борсите и в последствие оставят част от него като фрий-флоут.

Обиколката по представянето на компанията пред инвеститорите - т. нар. роудшоу - ще започне на 18 ноември, а окончателното ценообразуване е насрочено за 5 декември. Началото на търговията с акции на Aramco на саудитската борса Tadawul е предвидено за 11 декември, информират източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още