IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър, Гърция и Израел са готови за подписването на EastMed

Тръбопроводът с дължина 1900 км. ще свързва наскоро откритите газови находища в източносредиземноморския басейн с европейските пазари през Гърция и Италия

15:56 | 02.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис, гръцкият премиер Кирякос Мицотакис и израелският му колега Бенямин Нетаняху ще подпишат в четвъртък споразумение за строителството на Източносредиземноморския газопровод EastMed.

Тръбопроводът с дължина 1900 км. ще свързва наскоро откритите газови находища източносредиземноморския басейн с европейските пазари през Гърция и Италия. Проектът се разработва от IGI Poseidon SA, съвместно предприятие на гръцката държавна компания Depa SA и италианската Edison SpA. Италианският премиер Джузепе Конте трябва да подпише споразумението по-късно.

По-рано днес Depa също така подписа с британската Energean Oil & Gas Plc договор за намерение за продажба и покупка на 2 млрд. куб. М природен газ годишно от находищата на Energean край Израел.на сделката се гледа като на стъпка към реализирането и популяризирането на проекта, предава Bloomberg.

Сделката се случва в момент на изострено напрежение, след като Турция сключи ново споразумение, което преначертава морските граници с Либия и засяга зони в Средиземно море, откъдето газопроводът може да мине. И трите страни по договора, който ще бъде подписан в четвъртък, са против действията на Турция.

В края на миналия месец гръцкият енергиен министър Костис Хацидакис заяви, че споразумението за газопровода не цели да изпрати послание до Анкара, а да стимулира сътрудничеството в региона.

IGI Poseidon се съгласи през декември да ускори разработването на EastMed и да вземе окончателно инвестиционно решение до две години. Европейският съюз вече изрази подкрепата си за газопровода, тъй като той ще подпомогне диверсифицирането на доставките и ще стимулира енергийната сигурност.

Американският държавен секретар Майк Помпейо също подчерта, че САЩ подкрепят газопровода при посещението си в рамките на тристранната среща между Кипър, Гърция и Израел в Йерусалим през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Ми то Европата трябва да купува само LNG... от свободни молекули....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
korn
преди 4 години
По тази тръба може да стигне газ до ЕС и възможност за диверсфикация на доставките. Още от сега военните действия в Либия се разпалват. Най вероятно ще има бежански поток в скоро време, атентати в държавите замесени в проекта. палестинските мюсулмани ще изстрелват ракети към Израел, хиляди ще измрат, само тази тръба да не стигне до Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още