IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада спасява Air Canada с над 4,5 млрд. щатски долара

Авиокомпанията се задължава да ограничи обратното изкупуване на капитал, дивидентите и заплатите на мениджърите

11:09 | 13.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Изпадналата във финансови затруднения авиокомпания Air Canada постигна споразумение с канадското правителство за дългоочаквания помощен пакет. Както се съобщава и от двете страни, най-голямата авиокомпания в Канада вече има достъп до ресурс от 5,9 милиарда канадски долара (4,69 милиарда щатски долара).

„Тази финансова подкрепа ще помогне на Air Canada да преодолее текущия икономически спад и да защити хиляди канадски работни места“, се казва в изявление на Министерството на финансите. Канадската държава купува акции на стойност 500 милиона канадски долара, останалата част от пакета се състои от няколко заема.

Според Air Canada част от споразумението за пакета за помощ предвижда компанията да продължи с планираната покупка на 33 самолета Airbus и 40 самолета на Boeing. Самолетите с марката Airbus ще се произвеждат в Квебек, Канада.

В замяна на това Air Canada се задължава да ограничи дивидентите и обратното изкупуване на акции и да не съкращава засега никакви работни места. Броят им се замразява на нивото от 1 април, съобщава още Bloomberg. На мениджърите на авиокомпанията пък не е разрешено да печелят повече от 1 млн. канадски долара годишно.

Дългоочакваното споразумение ще облекчи напрежението между бранша и правителството на Джъстин Трюдо, което от миналия март забранява влизането на повечето чуждестранни пътници в страната и наскоро прие още по-строги мерки.

Air Canada многократно се оплакваше, че нейната родна страна е единственият член на Г-7 без план за помощ, специално за авиационния сектор - въпреки че компанията използва федерални субсидии за заплати, достъпни за всички отрасли, засегнати от пандемията.

„Искахме добра сделка, а не каквато и да било сделка. А постигането на добра сделка понякога може да отнеме малко време“, заяви финансовият министър Христя Фриленд на пресконференция в понеделник вечерта.

Air Canada също така се е ангажирала да върне пари на клиентите, които са направили резервации, но не са осъществили полети заради Covid-19. Едно от кредитните улеснения, линията от 1,4 милиарда канадски долара, е предназначена за възстановяване на средства.

Air Canada ще издаде 21,6 милиона нови акции. Докато компонентът на акциите е „донякъде изненадващ“, пакетът са „парите, които са необходими“, казва Робърт Коконис, управляващ директор на базираната в Торонто авиационна консултантска фирма AirTrav Inc.

„Ще предостави много помощ на превозвача. Преживяхме много. Бяхме в режим на готовност, докато авиокомпаниите в редица страни по света получаваха един или повече пакети помощ“, каза Коконис.

Фриленд заяви, че преговорите с други авиокомпании, включително WestJet Airlines Ltd., контролирана от базираната в Торонто инвестиционна фирма Onex Corp, продължават. Туроператорът Transat AT Inc. също се нуждае от пари и заяви, че разговаря с правителството, след като сделката за придобиването ѝ от Air Canada се разпадна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още