IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво очаква Сирия през 2019 г.?

За своето възстановяване страната ще се нуждае от средства и завръщането на избягалите в чужбина свои граждани

21:16 | 28.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гражданската война в Сирия, продължаваща повече от седем години, започна да затихва през 2018 г., след като правителствените сили, подкрепяни от Русия, отвоюваха големи части от територията на страната от ислямистки бойци и от бунтовниците, подкрепяни от западни сили.

САЩ неочаквано оповестиха също през декември, че са започнали да изтеглят войските си от Сирия, като обявиха разгрома на "Ислямска държава" (ИД), стъпка, която руският лидер Владимир Путин нарече "правилна", посочва агенция Ройтерс в свой материал, цитиран от БТА.

Означава ли това, че войната е почти към края си? Ако правителството на президента Башар Асад победи, какво ще означава това за бъдещето на страната и нейната опозиция? И как ще бъде възстановена Сирия?

Над 5,6 милиона души са избягали от Сирия от 2011 г. насам, според ООН, а правителството ги призовава да се завърнат.

От началото на годината до декември са регистрирани близо 37 000 завърнали се бежанци, според Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). 

ВКБООН очаква през 2019 г. да се завърнат до 250 000 сирийци, включително част от 1 милион деца, родени извън страната, много от които правителството на Асад обяви, че ще признае за сирийски граждани.

Но за Абу Ахмед, който е избягал със семейството си в Ливан преди седем години, мисълта да се завърне у дома изглежда твърде далечна.

"Не виждам как можем бързо да се завърнем през идната година, освен ако връщането ни е под закрилата и с подкрепата на ООН", каза пред ДПА Ахмед, който е градинар, родом от град Хама.

Той каза, че е чувал хора да бъдат арестувани и екзекутирани след като доброволно са се върнали по домовете си през 2018 г.

"Имаме опасения, че режимът няма да прояви милост спрямо нас, особено ако си мислят, че сме напуснали страната си, защото сме против управниците. Този мит, който използва режима, не е истина", каза той. "Ние избягахме, защото се страхувахме за живота си и не искахме децата ни да умрат под развалините. Нямахме друг избор освен да избягаме, за да защитим семействата си", добави той.

Руското министерство на отбраната съобщи, че близо 96,5% от територията на страната сега е под контрола на сирийското правителство, но опозиционните политици не са съгласни, че това означава едва ли не победа за Асад във войната или че сирийците ще бъдат насърчени да се завърнат у дома.

"Всеки, който мисли, че Асад е спечелил, греши. Асад изгуби още от началото на войната, когато използва военна сила срещу своя народ", каза пред ДПА Яхия Ариди, член на делегацията на опозицията на мирните преговори под егидата на ООН.

"Голяма част от сирийските бежанци, които сега са разпръснати по целия свят, смятат, че причините, накарали ги на напуснат страната, все още съществуват и не са изчезнали: потисничество, диктатура, екзекуции, арести", каза Ариди.

За да усложни още повече нещата, сирийското правителство прие закон, който проправя пътя за конфискация на имуществото, ако не бъдат предявени права върху него в течение на една година.

Това може да създаде "огромна пречка" за бежанците, които искат да се завърнат, както и да има сдържащо влияние, каза съветникът на ООН по хуманитарните въпроси Ян Егеланд.

Въпреки опасенията, че законът може да позволи "заграбване на земя" от определени групи, Егеланд признава, че Сирия ще трябва да проведе определени конфискации, когато се възстановява, което е обичайна практика при възстановяване на разрушени от война райони.

Русия настоява западните държави да помогнат с финансиране на възстановяването на Сирия, но САЩ, Великобритания и Франция нееднократно предупредиха, че няма да окажат финансова подкрепа, без първо да видят промени в поведението на сирийското правителство.

Усилията за съставяне на комисия за приемане на нов проект на конституцията на страната забуксуваха, въпреки изявеното в последния момент настояване, от отиващия си специален пратеник на ООН Стафан де Мистура, който напуска поста на 31 декември, за финализиране на съгласувания списък от членове.

На какъв етап се намира Сирия в момента? Дали страната се връща на изходна позиция под управлението на Асад?

"Главният проблем в целия конфликт в Сирия винаги е бил в отказа на сирийските власти да отговорят на легитимните искания на сирийския народ", каза британския посланик в ООН Карън Пиърс, след като Де Мистура представи последния си отчет пред Съвета за сигурност на ООН.

На Асад не само ще му бъдат отказани средства за възстановяване, ако не промени курса си, но той ще блокира връщането на Сирия в международната общност, а което е най-важно, никакво временно споразумение няма да помогне на сирийското ръководство да задържи територията си, каза Пиърс.

"Световните играчи", които могат да повлияят върху Сирия, навлязоха в патова ситуация, каза Мариам Джалаби, ръководител на представителството на опозицията към ООН, съставено от коалиция от сирийски опозиционни групи.
Но тя е сигурна, че "няма начин режимът да се върне към миналото". "Няма връщане назад, защото няма как да отвоюват цялата територия, защото има милиони бежанци, с които трябва да се направи нещо, а те не могат да се върнат ако това не става доброволно и не съществува сигурна и неутрална среда, където да се завърнат", каза Джалаби.

Според нея опозицията ще продължи да настоява за демокрация, плурализъм, честни и прозрачни избори, и политически преход.

"През последните седем години продължавахме да мислим какво предстои да се случи, и става все по-лошо и по-лошо, но сме се заели с това за дълго време", каза тя пред ДПА.

"Започнахме без никакви земи, никаква подкрепа, никакво влияние, без абсолютно нищо и все още излизаме с искане за свобода и демокрация, и това няма да спре", допълни тя. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още