IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от бъдещия договор между ОАЕ и Израел за Близкия изток?

От най-религиозните до най-левите евреи оценяват, че е по-добре да бъдат признати от арабския свят, вместо да анексират територии, посочи доц. д-р Мира Майер

11:07 | 21.08.20 г. 1
Какво да очакваме от бъдещия договор между ОАЕ и Израел за Близкия изток?

По думите ѝ договорът представлява „един коренно различен подход“, тъй като от 1949 г. досега арабските държави отричат признаването на Израел.

„За арабските държави по-добрите отношения с Израел означават подобрение на ситуацията в Палестина. Същевременно, бизнесът между страните в региона ще нарасне значително“, прогнозира доц. Майер.

Във връзка бъдещите перспективи за търговия и износ на услуги тя поясни, че освен в технологичния сектор, Израел е много напред в капковото напояване и обезсоляване на морски води.

„Това са някои от секторите, които се очаква да се развият, тъй като този регион страда от недостиг на вода“, прогнозира анализаторът. Доц. Майер е на мнение, че промяната на отношенията между Абу Даби и Йерусалим ще се отрази позитивно и на Палестина.

„Израелското обществено мнение, от най-религиозните до най-левите, оценява, че е много по-добре да бъдат признати от арабския свят, вместо да анексират територии, да ги охраняват и да губят живота си за тях", посочи експертът по Близкия изток. „От страна на Саудитска Арабия се наблюдава „мълчалива подкрепа“ за разлика от положителните отзиви на Оман и Бахрейн. В геополитически аспект всички в региона имат общ интерес - въпросът с Иран", посочи тя.

Мира Майер подчерта, че врагът на арабските държави, не е Израел, а Иран.

Според доц. Майер реакциите на турския президент Реджеп Ердоган понякога са трудно предвидими и затова няма логично обяснение за несъгласието му за сделката. Тя даде за пример наличието на турско посолство в Тел Авив и в контраст - нежеланието на Ердоган за изграждане на арабско в Израел.

„Позициите на Ердоган по отношение на арабския свят, като изключим неговата мегаломания и това, че са част от бившата Османска империя, са въз основа на едно разделение, което пък прави Катар приятел на Анкара. Това е въпросът с Мюсюлманските братя. Все пак управляващата партия в Турция е клон на тази организация, чийто най-голям проповедник е базиран в Катар“, напомни експертът.

Доц. Майер застана зад тезата, че нито една от другите арабски страни не одобрява концепцията на тази организация, която налага управление по нормите на шариата (бел.р ислямско право).

„Споразумението между ОАЕ и Израел определено се оказа актив за президента на САЩ Доналд Тръмп. Рискът обаче да бъде избран Джо Байдън накара принц Мохамед бин Зайед да подпише споразумението по простата причина, че кандидатът на Демократическата партия може да върне обратно иранската сделка“, отбеляза анализаторът.

Доц. Майер заяви, че приятелите на Израел са всички страни в региона с изключение на четири – Ирак, Сирия, Ливан и Йемен, а това, което ги обединява е наличието на иранско влияние.

„При руския президент Владимир Путин личният момент е, че той се разбира както с Бенямин Нетаняху, така и с Мохамед бин Зайед. Засега има мълчание и от руска страна“, разкри специалистът по въпроси, свързани с Близкия изток.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
movafaq
преди 3 години
От години ОАЕ се конфронтира много повече с Турция и Катар, отколкото с Иран. Все пак Дубай е предпочитано място за дейност на много ирански бизнесмени. Един алтернативен поглед на казаното в интервюто за телевизия "Блумбърг" дава Трита Парси - авторитетен американски анализатор на международните отношения, израснал на Запад в иранско зорострийско семейство:https://newrepublic.com/article/159010/trump-israel-iran-mideast-forever-war
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още