IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази коронавирусът на туризма в Европа?

17:33 | 07.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

С 10 процента от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз и 27 милиона работни места туризмът е един от ключовите сектори на икономиката на Стария континент. Вече тежко засегнати от кризата с коронавируса, професионалистите в областта на туризма се опасяват от исторически лошо лято за бранша, въпреки че се опитват да се приспособят, посочва агенция "Франс прес" в свой материал, цитиран от БТА.

Ще има ли летни ваканции?

Във Франция, която е водещата туристическа дестинация в света, президентът Еманюел Макрон предупреди във вторник, че е твърде рано да се каже дали ще може да има ваканции това лято. Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон също прогнозира, че някои зони ще са отворени за туристи, а други не в зависимост от здравната ситуация.

Като цяло и гражданите, и властите залагат на вътрешните пътувания по време на отпуските. Според редица проучвания голяма част от французите планират да останат в страната си за лятната ваканция.

Във Великобритания, която е основен източник на туристи в Европа, резервациите за това лято са намалели значително, сочат данните на Асоциацията на британските туристически агенти (ABTA). Когато карантината бъде вдигната, желанието за пътуване за среща с близки или за заслужен отпуск ще се появи отново, според браншовата организация.

Как ще се справят работещите в туризма?

В туристическите райони основният въпрос е как да се успокоят туристите и междувременно да се спаси един летен сезон, който се очертава исторически лош. В Ница Али Абделхафид от хотел "Кастел плаж" на крайбрежния булевард "Променад дез Англе" заплашва да изостави професията, ако бъде наложено носенето на маски и ръкавици под чадърите.

В испанския град Гандия се предвижда наемането на контрольори по плажовете и забрана за деца в определени часове, за да се запази социална дистанция с възрастните, които са най-уязвимата група, а менютата в ресторантите ще се разглеждат на телефоните, за да не се предават от ръка на ръка. В хотелите в Испания ще се измерва температурата, ще се дезинфекцират куфарите и ще се раздават ръкавици, маска и гел.

Министърът на културното наследство, културните дейности и туризма на Италия Дарио Франческини се оплака пред медиите, задавайки въпроса за какъв туризъм става дума, след като хората не могат да се съберат и да хапнат в ресторант или пицария.

Туристическият сектор единодушно поиска ясни и последователни насоки. Европейските институции работят по хармонизирани правила на европейско равнище, заяви във вторник Тиери Бретон.

Какво ще е икономическото влияние?

Секторът е в застой от няколко месеца. В Испания, която е втората туристическа дестинация в света, броят на чуждестранните туристи е намалял с 64,3 процента през март спрямо предходната година и работодателската организация в туристическия сектор Екселтур (Exceltur) прогнозира, че туризмът би могъл да загуби 60 процента от годишния си оборот.

Европа трябва да разработи план "Маршал" за туризма, заяви Бретон, уточнявайки, че в момента 27-те страни членки преговарят за фонд за съживяване на отрасъла, който да разполага с огромна сума.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още