IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се отрази COVID-19 на компаниите за развлечения и туризъм?

От 19 февруари до края на април 116 публични компании от глобалната авиационна индустрия изтриха 157 млн. долара от пазарната си оценка

18:23 | 02.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Последната борсова буря изпрати световната туристическа индустрия в неизследвана територия.

След сериозните спадове на основните щатски индекси пазарната капитализация на компаниите от групата BEACH (в която влизат дружества за резервации, развлечения, авиокомпаниите, круизните компании и хотелите) се разпадна. От 19 февруари до края на април 116 публични компании от глобалната авиационна индустрия изтриха 157 млн. долара от пазарната си оценка, пише Visual Capitalist.

Доверието на инвеститорите в круизните линии също е спаднало. Над половината пазарна стойност на компании като Carnival, Royal Caribbean и Norwegian Cruise Line Holdings се е изпарила, или общо 42 млрд. долара.

Инфографиката профилира стръмните загуби на компаниите от BEACH. Тя разглежда ефекта на пулсациите в отделните компании и индустрии от пика на 19 февруари до днес *.

След като пандемията от COVID-19 се разпространи в над 100 страни, много правителства решиха да приложат строги ограничителни мерки за пътуванията.

Въздействието от това в отраслите на BEACH е широкообхватно, като някои пазарни оценки намаляват до почти една четвърт от предишните им стойности. 

Последиците за различните компании за резервации са значителни. Booking Holdings, компанията-майка на Booking.com, Priceline, Kayak и OpenTable, се сблъска с 35-процентен спад в стойността на акциите си.

В цялата развлекателна индустрия продажбите на билети за концерти, филми и други събития бързо намаляват поради масово анулиране или отлагания.

Над 5 млрд. долара долара загуби за глобалната филмова индустрия се дължат на мерките срещу пандемията от COVID-19.Междувременно приходите на авиокомпаниите в световен мащаб се очаква да паднат с цели 113 млрд. долара през 2020 г.

За по-малко от два месеца цената на акциите на Delta Airlines се срина с над 50%, тъй като компанията предвижда намаляване на капацитета с 40%.

Глобалната авиационна индустрия, в която работят над 10 милиона души, генерира 2,7 трлн. долара от глобалната икономическа активност при средно 12 млн. пътници на ден.

Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още