IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Китай спечели търговската война и накара американците да платят сметката

Макар че търговското напрежение между двете най-големи икономически сили в света не започна при Тръмп, той разшири борбата с безпрецедентни мита и санкции

17:01 | 21.01.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter през 2018 г., че „търговските войни са добри и лесни за спечелване“ и започна да налага мита върху вносни стоки от Китай на стойност около 360 млрд. долара. Оказва се обаче, че е грешал и за двете неща, пише Bloomberg. 

Още преди коронавирусът да зарази милиони американци и да предизвика най-голямото забавяне на икономиката от Голямата депресия, Китай понасяше залпове от мита на Тръмп, сочат точно индикаторите, които той използваше, за да ги оправдае. След като Китай овладя вируса, търсенето на медицинско оборудване и оборудване за работа от вкъщи разшири търговския му излишък със САЩ въпреки митата.

Макар че търговското напрежение между двете най-големи икономически сили в света не започна при Тръмп, той разшири борбата с безпрецедентните мита и санкции върху технологични компании. По-строгият подход не му донесе резултатите, на които той се надяваше. Но Тръмп оставя на наследника си Джо Байдън подробен списък с неща, които проработиха, и тези, които не постигнаха успех.

„Китай е твърде голям и твърде значим за световната икономика, за да смятаме, че можем да го изключим като хартиена кукла. Администрацията на Тръмп получи предупреждение за това“, коментира Мери Лавли, преподавател по икономика в университета в Сиракуза.

Търговският дефицит на САЩ нарасна

През 2016 г., в годината на изборите, Тръмп обеща да започне много бързо да преобръща търговския дефицит на САЩ с Китай, игнорирайки мнението на икономисти. Но оттогава дефицитът с Китай е нараснал, достигайки 287 млрд. долара през 11-те месеца до ноември миналата година, сочат китайски данни. Търговска Търговска

Дефицитът намаля на годишна база през 2019 г., тъй като американските компании се пренасочиха към внос от страни като Виетнам, но остана по-висок от 254-те млрд. долара през 2016 г. Това отчасти се дължи на факта, че налагането от Пекин на ответни мита върху стоки за около 110 млрд. долара намали вноса на американски продукти и той започна да се възстановява едва през последните няколко месеца на 2020 г.

В рамките на първата фаза от търговското споразумение преди една година Пекин даде амбициозно обещание да внася американски стоки на стойност 172 млрд. долара в специфични категории през 2020 г., но до края на ноември е купил стоки за едва 51% от тази целева стойност. Спадът на цените на енергията на фона на пандемията и проблемите със самолетите на Boeing изиграха роля за провала.

Запазващият се дефицит демонстрира колко разчитат компаниите на големите производствени възможности на Китай, които отново бяха изтъкнати от пандемията. Китай беше единствената страна, която успя да увеличи производството в достатъчно големи размери, за да отговори на растящото търсене на стоки като компютри за работа от вкъщи и медицинско оборудване.

Президентът Си Дзинпин изрази увереността си във възхода на Китай миналата седмица, като заяви пред официални представители, че „времето и ситуацията са в наша услуга“. Китайският лидер допълни, че според него „добрите възможности като цяло са повече от предизвикателствата“, подчертана промяна спрямо мрачните му предупреждения през последните месеци.

Китайската машина за износ работи

Тръмп многократно заяви, че приемането на Китай в Световната търговска организация през 2001 г. е станало причина икономиката му да отлети като „космически кораб“, резултат, който той смяташе за несправедлив. Оказа се, че търговската война на Тръмп с Китай съвпадна с още едно разширяване на китайския износ. След като се свиваха две поредни години през 2015 и 2016 г., общите доставки от Китай нараснаха във всяка година след встъпването в длъжност на Тръмп, включително през 2019 г., когато износът към САЩ намаля. Търговска Търговска

Група от десет страни от Югоизточна Азия замени САЩ като втория по големина търговски партньор на Китай през 2019 г. Пренасочването към Азия вероятно ще продължи, тъй като се очаква икономиките в Югоизточна Азия да нараснат по-бързо от тези на развитите страни през идните десет години. Търговските връзки ще бъдат заздравени допълнително от пакта за Регионално всеобхватно икономическо партньорство, подписан в края на миналата година, при който 15 регионални икономики постепенно ще намалят някои от митата върху стоките си.

„Фактът, че износът почти не беше засегнат след четири години на търговска война, говори за устойчивост на китайския промишлен капацитет. Но търговската война показа уязвимостта на Китай в някои високо конкурентни сектори като високите технологии“, коментира Чан Шу, главен икономист за Азия в Bloomberg Economics.

Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Налагането на санкции има ефект в/у слаби и малки икономики. За големи и силни, май има обратен ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
баш без доказателства не е за чайниците ... :))) ... разцъкай из техническите сайтове има доста инфо кое как се е случвало и откъде ... като не казвам , че и хамериканците не са ползвали такива хакове ... големите те първа ще си ги мерят , за нас е по-важно да не сме при азиатците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Ами те най-големите балъци са китайците като държащи най-много американски дълг ... тоест от тези хартийки :)И това си има цена ... ако тръгнат да ги продават курса няма да бъде 6 юана за долар а ще стане 1 долар = 1 юан. Последствията - американските стоки 6 пъти по конкурентни :) ... отдвна мечта на Америка да поевтини долара ... но колкото и да печата веднага го вземат и тази възможност отлита всеки път ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Не са платили сметката!Нарисували са янките едни зелени хартийки,даже не - нацъкали са ги на компа.Сметката са я платили бaлъците, колекциониращи тия хартийки !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
xapoznai
преди 3 години
Американците са я платили цената много ясно. Дали са свили маржовете на американските компании, дали крайната цена се е повишила, дали са се платили по-малко налози важното е, че китайците си продават на същите цени. Дваж по-важно е че търговския дефицит с Китай расте, което ще рече че китайските стоки са конкурентни на американския пазар, а американските на китайския - не.Обобщено статията казва, че напъните да се извади Китай от веригите на доставка е нелепо като всеки, който се мъчи да го направи само ще поема бичове. Тук ще допълня, че огромна част от редките метали се намират именно там. Като слабото място са технологичните сектори, които макар и доста напреднали все още стъпват на технологии, които са чужда собственост. А в 5джи сектора са първи в света, което направо ужасява американците и са впрегнали куцо, кьораво и сакато да спами че китайското оборудване служело за шпионаж без нито едно доказателство за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
"...Икономисти, които проучваха данните обаче, откриха с изненада, че китайските износители обичайно не са понижили цените, за да запазят конкурентоспособността на стоките си след налагането на митата. Това означава, че американските налози до голяма степен са били платени от собствените компании и потребители на САЩ..."Странно твърдение. Значи китайските компании не са повишили цените, за да останат конкурентноспособни на американския пазар, ама потребителите били платили сметката? Е как са я платили , като са купували на същите цени?Ако това е така, по-скоро прилича,че китайците са продавали в щатите с минимална печалба или на загуба, за да не изпаднат от пазара.Карай, ся важното е да се изкара Тръмп по-черен от дявола. Логиката няма място при наличието на подобна важна цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 3 години
Не разбрахте ли как ?С един малък вирус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още