IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтичането на петрол от иранския танкер в Червено море е овладяно

Корабът отново е в движение и се очаква „благополучно“ да навлезе в ирански води, посочват медиите на ислямската република

14:30 | 12.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изтичането на петрол от ирански танкер, който както изглежда е бил ударен от ракети в Червено море, край бреговете на Саудитска Арабия, е овладяно и той се е насочил към Персийския залив, съобщи днес иранската агенция "Мехр", цитирана от Ройтерс.

Танкерът "Сабити" беше улучен вчера, съобщиха по-рано ирански медии. Това може да повиши напрежението в района, разтърсван от месец май от атаки срещу танкери и петролни инсталации. 

"Танкерът плава към Персийския залив и се надяваме, че благополучно ще влезе в ирански води", предаде "Мехр", позовавайки се на представител на властите. "Изтичането на петрол е спряно".

Атаката, която трябва да бъде потвърдена от независим източник, е най-новата срещу петролни танкери в Червено море и Персийския залив и може рязко да повиши напрежението между Иран и Саудитска Арабия. Дългогодишните регионални съперници водят война чрез посредници в Йемен, който се намира в южния край на Червено море.

САЩ, които са въвлечени спор с Иран заради неговите ядрени планове, обвиниха Техеран за атаките през май и юни срещу танкери в Залива, както и за ударите срещу саудитски петролни обекти през септември. Техеран отрече участие в тях.

Саудитска Арабия не коментира веднага нападението срещу ирански танкер.

Пети американски флот, който действа в района, каза, че е в течение на съобщенията, но няма повече информация.

Компанията за политически анализи "Юрейжа груп" каза, че няма категорични доказателства кой стои зад инцидента.

"Близостта на танкера до саудитското пристанище Джеда по време на атаката може да означава, че ракетите може с да са били изстреляни от кралството. Друга правдоподобна теория е, че това е била операция на израелски саботаж. Целта може да е нарушаване на дейността на иранските танкери в коридора на Червено море към Суецкия канал. Трета възможност е атаката да е била извършена от терористична група", посочи "Юрейжа".

Някои съобщения за случая се разминават. Иранска държавна телевизия съобщи, позовавайки се на националната петролна компания, че танкерът е ударен от ракети, но отрече да са дошли откъм Саудитска Арабия.

Иранското външно министерство каза, че танкерът е бил улучен два пъти, без да уточни какво го е ударило. Кадри от палубата на "Сабити", за които се твърди, че са заснети след нападението, не показват видими щети, но корпусът на кораба не е бил в кадър.

Червено море е важен световен морски търговски път за доставки на петрол и други стоки, свързващ Индийския океан със Средиземно море през Суецкия канал.

Цените на суровия петрол за кратко скочиха след новината за предполагаемата атака, а източници от промишлеността казаха, че това може да повиши допълнително вече високите разходи за морски транспорт.

Никой не е поел отговорност за нападението.

Ирански правителствен говорител заяви днес, че вероятният ракетен обстрел срещу ирански петролен танкер е "подло нападение" и че Иран ще отвърне, след като бъдат проучени фактите, предаде Ройтерс. "Иран не бърза и внимателно проверява какво се е случило. Ще бъде даден подходящ отговор на подбудителите на това подло нападение, но ние ще изчакаме, докато бъдат изяснени всички аспекти на заговора", заяви говорителят, цитиран от агенция Ирна.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още