IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историческо споразумение между Израел и ОАЕ с помощта на Доналд Тръмп

Постижението трябва да доведе до цялостна нормализация на дипломатическите отношения между страните

21:00 | 13.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) постигнаха историческо мирно споразумение, което ще доведе до цялостна нормализация на дипломатическите отношения. То бе осъществено с помощта на американския президент Доналд Тръмп и съгласието за него е постигнато днес по време на телефонен разговор между Тръмп, израелският премиер Бенямин Нетаняху и престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед, съобщава Ройтерс. 

То ще бъде известно като „Аврамовото споразумение“ и е първото по рода си, откакто Израел и Йордания сключиха мирен договор през 1994 г. Това е и успех за външната политика на Тръмп.

Израел няма да обяви за суверенни районите на Западния бряг, които обмисляше да анексира, обяснява служител на Белия дом пред "Ройтерс". В близкото бъдеще еврейската държава ще опита да се възползва максимално от тази сделка, за да постигне нормализация и с други регионални играчи. Тя ще даде и по-голям достъп на мюсюлманите до свещената за тях джамия "Ал Акса" в Йерусалим.

"Това исторически пробив ще подпомогне мира в Близкия изток и е свидетелство за смелата дипломация и визия на тримата лидери и за смелостта на ОАЕ и Израел да поемат по нов път, който ще отприщи големия потенциал на региона", гласи изявлението на трите държави.

ОАЕ заяви, че ще остане твърд привърженик на палестинския народ и че споразумението за нормализиране на отношенията поддържа жизнеспособността на двустранно решение на израелско-палестинския конфликт.

Президентът Нетаняху посочи от своя страна, че споразумението представлява „исторически ден“ за неговата страна.

„ОГРОМЕН пробив днес! Историческо мирно споразумение между нашите ВЕЛИКИ приятели, Израел и Обединените арабски емирства “, написа Тръмп в Twitter.

В идните седмици делегации от Израел и ОАЕ ще се срещнат, за да подпишат двустранни споразумения за инвестиции, туризъм, преки полети, сигурност, телекомуникации и други. Очаква се скоро да бъдат създадени и дипломатически представителства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Всеки път, когато се подпише такова "историческо мирно споразумение" си спомням за Чембърлейн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още