IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания, Германия и Холандия регистрират спад на новите случаи на коронавирус

Положението в Русия е под контрол, увери президентът на страната Владимир Путин

16:22 | 19.04.20 г.
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Испания обяви най-малкия ръст на смъртните случаи от коронавирус за последните четири седмици в неделя, а броят на новозаразените е намалял в сравнение с предходните дни, предава Bloomberg.

Броят на починалите от коронавирус в страната е нараснал с 410 до 20 453 души в неделя, най-малкото повишение за един ден от 22 март, когато починаха 394 души, сочи ежедневният доклад на испанското здравно министерство.

Общо 195 944 души в Испания са заразени с коронавируса, а през последните 24 часа са установени нови 4218 случая. Това е спад след четири поредни дни на ръст на новите случаи до над 5000 души, въпреки че числата обичайно намаляват през уикенда заради забавяния в докладването, които се наваксват през седмицата. Броят на излекуваните хора е нараснал до 77 357, съобщават властите.

„Съжаляваме дълбоко за всяка смърт, но имаме значителен спад на броя на починалите“, каза Фернандо Симон, водещият научен консултант на правителството по въпросите на пандемията, по време на пресконференция в неделя. „За първи път имаме под 500 случая, откакто броят на починалите започна да расте, това число ни дава надежда“, допълни той.

Блокадата, която е в сила от средата на март, може да продължи и през май. Премиерът Педро Санчес съобщи в телевизионно обръщение в събота, че ще поиска от депутатите да я удължат от 25 април до 9 май.

Великобритания не мисли да отменя блокадата, която беше въведена преди почти четири седмици за овладяване на коронавирусната пандемия, заради „дълбоко тревожния“ ръст на починалите, каза министърът на британския кабинет Майкъл Гав, цитиран от Ройтерс.

Великобритания е в или близо до пика на здравната криза, при която над 15 хил. души починаха. Тя е на пето място по най-висока смъртност в света от пандемията, която е отнела живота на най-малко 150 хил. души в цял свят.

Гав заяви, че съобщението на сайта Buzzfeed, че правителството обмисля отмяна на блокадата на фази през идните месеци не е вярно.

„Фактите и съветите са ясни, а именно, че все още не трябва да мислим за отмяна на ограниченията“, каза Гав пред Sky News.

По последни данни 15 464 души са починали в британски болници, след като са дали положителен резултат за новия коронавирус, като броят им е нараствал с повече от 800 души в три поредни дни.

Други 2500 души са починали в старчески домове в седмицата от 13 април, сочат данни на National Care Forum, който е представителната организация на сектора на грижите за възрастни.

„Едно от дълбоко тревожните и притеснителни неща е високото ниво на смъртните случаи“, каза Гав.

„Данните показват, че равнището на заразените и на починалите достига плато, но все още не сме напълно сигурни, че сме поели по низходяща траектория“, допълни той.

Гав определи като „гротескна“ статия в Sunday Times, че премиерът Борис Джонсън е пропуснат пет кризисни заседания за реакция на коронавирусната пандемия в началото на разпространението на заразата.

„Премиерът взе всички важни решения. Никой не може да каже, че премиерът не е вложил сърцето и душата си в борбата с този вирус“, допълни Гав.

Руският президент Владимир Путин каза, от своя страна, че руските власти са овладели напълно коронавирусната криза и всичко ще се оправи с божията помощ, въпреки че страната регистрира днес рекорден дневен ръст на заразените с новия вирус, предава Ройтерс.

Русия регистрира нови 6060 случая на заболяването през последните 24 часа, с което общият брой на заразените в страната стана 42 853, въпреки че официалният брой на починалите 361 души остава относително нисък в сравнение с други страни със сходен брой случаи. Русия Русия

Във видео послание по повод Възкресение Христово, отбелязвано днес от православните християни, Путин заяви, че религиозният празник ще засили надеждата и вярата на руснаците, тъй като възкресението на Христос е силен символ на прераждането и напомняне, че животът продължава.

Руският лидер, който изглеждаше спокоен, седнал пред камина в резиденцията си в Москва, заяви, че страната му има всички необходими ресурси да направи каквото е необходимо за здравето на хората и икономиката.

„Всички нива на властта работят организирано и навременно“, каза Путин на фона на боядисани великденски яйца, козунак и голяма чаша чай.

„Положението е под пълен контрол. Всички в нашето общество са обединени пред общата заплаха“, каза руският президент.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, цитиран от РИА „Новости“, че има надежда идната седмица да се появят признаци, че случаите на заразени с вируса достига плато.

Епицентърът на случаите на коронавирус в Русия е столицата Москва, където са регистрирани 24 324 случая, а 176 души са починали до неделя.

Канада и САЩ се съгласиха да удължат ограниченията по границата си с още 30 дни с цел овладяването на разпространението на коронавируса, каза канадският премиер Джъстин Трюдо.

Вашингтон и Отава се договориха миналия месец да ограничат пътуванията, които не са неотложни, като в същото време запазят търговията през дългата им споделена граница по време на коронавирусната пандемия.

Ограниченията трябваше да изтекат идната седмица. Трюдо заяви, че споразумението е непроменено и очаква доставките на медицински консумативи като маски през границата да продължат.

Починалите от коронавирус в Канада са нараснали с 8% до 1346 случая, съобщи правителствен сайт. Случаите на заразени в страната са се увеличили с 6% до 32 412 души.

Квебек е епицентърът на заразата в Канада, като старчески домове съставляват повечето от 805-те смъртни случая в провинцията.

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия нараснаха с 2458 до 139 897 души, сочат данни на института „Роберт Кох“, цитирани от Ройтерс. Германия Германия

Това е по-малко в сравнение с обявените 3609 нови случая вчера, докогато случаите на заразените растяха четири поредни дни. Смъртните случаи са се увеличили със 184 до 4294. Това е спад спрямо регистрираните 242 починали в събота и 299 в петък.

Броят на починалите от коронавирус в Холандия е нараснал с 83, съобщиха холандските здравни власти. Това е най-ниският ежедневен ръст от 26 март.

Общият брой на починалите сред заразените с коронавирус се е увеличил до 3684, а броят на потвърдените случаи е отбелязал ръст с 1066 до 32 655.

Албания съобщи, че ще отвори 600 бизнес дейности от понеделник, вариращи от магазини за домашни ремонти до минно дело в опит да съживи икономиката си, която е замразена от един месец заради борбата с разпространението на коронавируса.

Правителството на премиера Еди Рама съобщи, че ниският брой на смъртните случаи и на заразените, съответно 26 и 548 от засичането на първия случай в страната на 9 март, оправдава бавното рестартиране на икономиката през идните три седмици.

Правителството съобщи, че ще загуби приходи от 540 млн. евро до юни. Около 50 хил. души са загубили работата си през последния месец. Албания Албания

Финансите на правителството вече пострадаха заради необходимостта от възстановяване на домовете на 17 хил. души, които останаха без покрив над главата си след земетресение през ноември м. г.

Списъкът на бизнесите, които ще могат да възобновят работа, публикуван на сайта на електронното правителство на Албания вчера, включва селското стопанство, риболова, хранителната промишленост и различни видове търговски обекти.

Банките, строителните компании, кол центровете, супермаркетите, компаниите за транспортиране на стоки и производителите на дрехи останаха отворени по време на блокадата.

Но, за да гарантира спазване на мерките за социално дистанциране, след като хората започнат да се връщат на работа, правителството заплаши нарушителите с по-тежко наказание, включително затвор, за отваряне на барове и ресторанти и за хора, нарушаващи карантината, докато са заразени.

Обновеният списък позволява на барове и ресторанти да доставят храна или на клиентите им да я вземат на място.

Правителството съобщи още, че ще опрости глоби на 7107 пешеходми, които са нарушили правилата, и ще върне на 1941 водачи на автомобили шофьорските им книжки заради необходимостта от втори шанс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още