IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът ще спести до 23 млрд. долара от мрежови разходи чрез ВЕИ

През 2021 г. до 1200 GW от съществуващия въглищен капацитет може да се окаже по-скъп за експлоатация, отколкото разходите за нови соларни мощности

20:50 | 02.06.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Светът може да спести годишно до 23 млрд. долара от мрежови разходи като използва слънчева и оншорна вятърна енергия, за да замени най-скъпите въглищни електроцентрали с капацитет от 500 гигавата, ситуирани предимно в Китай, Индия, Украйна, Полша, Южна Корея, Япония, Германия и САЩ, съобщава Ройтерс, позовавайки се на доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

Според агенцията намаляването на разходите за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) бележи повратен момент в глобалния преход към нисковъглеродна енергия, тъй като новите мощности на слънчева и вятърна енергия се изграждат с по-малко средства в сравнение със съществуващите въглищни електроцентрали. 

Атрактивните цени на ВЕИ, свързани с производството на енергия от изкопаеми горива, могат да помогнат на правителствата да започнат и осъществят „зелено“ икономическо възстановяване от сътресенията, свързани с разпространението на коронавируса, изтъкват от агенцията.

„Стигнахме до важна повратна точка в енергийния преход“, заяви генералният директор на IRENA Франческо Ла Камера.

Въпреки че учените посочват, че светът трябва да се насочи към много по-бърз преход, за да смекчи въздействието от изменението на климата, годишният доклад на базираната в Абу Даби агенция показва, че вятърната и слънчевата енергия стават все по-конкурентни по отношение на цените.

Повече от половината от добавения капацитет на ВЕИ през 2019 г. отчита по-ниски разходи за електроенергия от най-евтините нови въглищни централи, констатира докладът на IRENA.

Резултатите от търговете също предполагат, че средните разходи за изграждане на нови соларни и оншорни вятърни мощности са достигнали ниво, което е значително по-ниско от разходите за изграждане на нови въглищни електроцентрали, което допринася към тласъка за постепенно загърбване на електроенергията, произвеждана от изкопаеми твърди горива.

Подобен преход би намалил и количеството на глобалните емисии на въглероден диоксид с около 5% от обема на емисиите от 2019 г.

Според IRENA през следващата година до 1200 гигавата от съществуващия въглищен капацитет може да се окаже по-скъп за експлоатация, отколкото разходите за изграждане на нови соларни паркове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Като гледам, как сте се развихрили, и ми става едно топло, топло на душата...А на Пешето, ше напомня една мъдрост от много по-умен от мен човек: За да не се разочаровате, не е ли по-лесно, да внимавате, какво си пожелавате? Идеята е тази: Ако не можем да си набавяме енергия тогава, когато (за момента) ни е удобно, може би, е решение да преместим този момент до момента на достъпност на тази енергия? Разбира се, възникват неудфобства. НАЯСНО СЪМ. Ала човек е най-адаптивната твар пък и, ако тази адаптация ни спестява страховито доотравяне на света...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Ами мене ме грее, защото токът от зелените прoстoтии се изкупува гарантирано въпреки най-високата му цена и това вдига и моите сметки, и цената на всичко... лятото АЕЦ с най-евтините ток работи на 30% мощност, щото сме били длъжни да купуваме тока от перки, плочки и некви централи, горящи биоотпадъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
ама да не спират субсидиите за въглишата, нали... щото иначе нема да ти изкезе сметката :) те са табу са русороба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Да им спират веднага субсидиите, да ги поставят на свободния пазар, а също да им наложат и на тях квоти за замърсяване - самите плочки са изключително мръсно производство, не случайно са в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
имах си аз хамериканските самолети да не са включени в цялата схема с ВЕИ-тата ... :))) ... даже те са в основата ... кпд-то на фотоволтаици и перки кво те бърка по принцип ... грее този дето си е вложил парите , за колко времеще си ги върне ... ако говориш за някакво замърсяване на почвата под фотоволтаици има достатъчно изследвания по въпроса ... :))) ... за някоя китайска или индийска шитня не давам гаранция ... ако говориш за цената на земята под фотоволатиците е преценка на всеки дето си строи ... дали може да се управлява мащабно мрежа само с батерия ... хммм ... предстои да разберем ... засега каквото се прави на много от местата е успешно . дали ще се управлява мрежата само от батерий , едва ли , но те ще играят съществена роля в близките петилетки ...на кое вредят електричките освен на нефтено-помпените търговци ... :))) ... били по-мръсни за производство и експлоатация ... дрън-дън счупена опорка ... ако горели ток от въглища било все тая ... дрън-дрън пак счупена опорка . дори на ток от въглища са по-ефективни от най-ефективните бензинови ... печалбите в "зелените му работи" немат нищо общо с тези в нефтените фирми на импа ... :))) ... ей туканка като драсне го питай ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
И да те питам нещо- Колко е КПД на pv - 20%. А на вятър - до 24% годишно. Може ли да се управлява енергията - частично с бакъп батерии. Идеално, но на каква цена? С какви материали? Какво става с земята под pv - нищо. Чуден шум и вихри около перките. Променя се света по аналогичен начин на ГМО. Бързото навлизане на електромобилите и за запушените уши от тяхната вреда? Еуфорията е вредна за живота и полезна за бързо натрупване на печалби от ограниен кръг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Ами ние експеремнтирахме бе Зелка - натряскахме ВЕИ през 2011-2012. Най-бедната държава в ЕС се напълни с безумно скъпи зелени играчки. Репарациите, от които изплащаме още и ще изплащаме през следващите години. Пълним гуши всякакви- от руски газови тръби, през американски самолети, до китайски ВЕИ. И понеже сме Швейцария на Балканите, не е проблем да си затрием собствените ТЕЦове, Во имя Зеленого духа и платените му пророци! Наистина политикатd ни е много зелена - като един ветрогенератор, дето винаги гледа към вятъра! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
в южна европа включват фотоволтаични паркове без субсидия към мрежата , продават ток на борсова цена в някакъв диапазон от 2 до 4 цента според пазара ... :))) ... https://***.pv-magazine.es/2020/05/29/entra-en-operacion-en-sevilla-don-rodrigo-2-de-50-mw/в серверна е същото но за вятърни централи . щом в полша може дето въглища газят ... :))) ...https://wysokienapiecie.pl/24071-first-wind-farms-poland-without-subsidies/и не ми скачайте , знам туканка в БГ е мрачно и тихо , тъжна картинка , добре че си имаме АЕЦ и въглища ... да сме спокойни , няма да експериментираме с плочки и перки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
що мислиш че не се прави ... ?!https://batteryinnovation.org/narada-leipzig-germany/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Това за целия Свят ли става дума, че нещо много невзрачно ми се вижда? Само на България ВЕИ-тата ще струват стотина милиарда, заедно с батериите, а IRENA ни пробутва някакви 23 млрд. На ИРЕНА няма ли кой да й каже да не се вре където не й е работата?IRENA: Светът ще спести до 23 млрд. долара от мрежови разходи чрез ВЕИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още