IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран планира да обогатява уран до 60% в ново нарушение на ядрената сделка

Техеран е информирал ядрената агенция на ООН за плановете си

10:20 | 14.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Scott Eells/Bloomberg</em></p>

Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Иран планира рязко да увеличи чистотата на обогатения си уран в провокативна стъпка, която го доближава до нивата, необходими за производство на ядрено оръжие, пише FT.

Във вторник Техеран заяви, че е информирал ядрения надзорен орган на ООН за решението си за тройно обогатяване на радиоактивния метал до 60%.

Иранските медии съобщават, че ходът на страната е в отговор на предполагаемо чуждестранно нападение през почивните дни – най-голямото място за обогатяване на уран в ислямската република.

Техеран предполага, че инцидентът, който е причинил сериозни щети, е израелски саботаж. Израел не е потвърдил или отрекъл отговорност.

„Иран ще добави още 1000 центрофуги, които са с 50 процента по-силни от съществуващите машини, на мястото на Натанц, вместо да замени повредените [в инцидента],“ казва Абас Арачи, заместник-външен министър на Иран.

Съобщението идва точно когато преговарящите от останалите, подписали ядреното споразумение - Иран, ЕС, Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай, се готвят да подновят преговорите във Виена за възстановяване на споразумението от 2015 г. и да проправят пътя САЩ отново да се присъединят към сделката.

Американският президент Джо Байдън заяви, че Вашингтон е готов да се присъедини отново към споразумението, от което Доналд Тръмп се отказа през 2018 г., ако Иран се върне в съответствие с него.

Последното решение на Техеран обаче ще породи тревоги в европейските столици относно перспективите за преговорите по споразумението, при което Иран приема ограничения на ядрената си програма в замяна на премахването на много международни санкции. Един европейски дипломат определя съобщението като „максимална провокация“, като според него е рано да се каже какъв ефект ще има това върху преговорите.

Администрацията на Тръмп наложи строги санкции срещу Иран, докато Техеран отвърна с ескалираща поредица от нарушения на споразумението, включително преди това повиши чистотата на обогатения си уран от 3,67%, договорени по споразумението, на 20%.

Дипломати казват, че преговорите от миналата седмица във Виена са постигнали напредък, но все още има много препятствия, включително последователността на ходовете от Вашингтон и Техеран. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей иска САЩ първо да премахнат санкциите, въведени от Доналд Тръмп, за да се върне Иран към спазването на параметрите на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Айде, заминавай за Иран при ислямските си братя да се молите на Алах и да борите лошите западняци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Иран планира да обогатява уран до 60% в ново нарушение на ядрената сделка Кой 1-ви се изпи*а на тая сделка?САЩ, да?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Значи скоро ще има тупа-лупа, израелски самолети прелетяха и....се разхвърчаха чaл.ми и броеници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още